Diasteem houden of liever niet

Een spleetje tussen de tanden wordt een diasteem. Er zijn veel mensen die zich eraan storen als dit in hun gebit voorkomt. Andere vinden het juist mooi. Maar hoe het ontstaat en of je ervan af kan komen vertellen we je in deze blog.

Hoe ontstaat een diasteem?

diasteem

Een diasteem kan op meerdere manieren ontstaan. Een van de oorzaken zou duimen of een speen kunnen zijn. Hierdoor kan het namelijk zijn dat de voortanden uit elkaar gaan groeien.

Een andere oorzaak zou het slikken kunnen zijn. Sommige mensen drukken namelijk tijdens het slikken met hun tong tegen hun voortanden. Dit kan ervoor zorgen dat je de voortanden naar voren druk en hiermee ook uit elkaar.

Het kan ook zijn dat de tanden te klein zijn voor de kaak. Het gebeurt dan dat je een diasteem krijgt omdat de tanden de mond niet voldoende vullen.

Het komt ook voor dat mensen tanden verliezen waardoor een diasteem ontstaat. Hierdoor moet dan een nog groter gat dan normaal als het waren gecorrigeerd worden. Dit kan op verschillende manieren gebeuren.

Toch is de vaakst voorkomende reden van een diasteem dat het is aangeboren. Als kinderen de tanden van hun moeder hebben maar de kaakboog van hun vader komt het voor dat de tanden uit elkaar gaan groeien. Dit is dus al genetisch bepaald.

Hoe kom je van een diasteem af?

Een diasteem kan op meerdere manieren verholpen worden. Je zou doorzichtige beugel kunnen nemen. Deze beugel wordt dan om de zoveel tijd vervangen. Zo werk je langzaam aan het gaatje weg.

Een beugel kan zowel zichtbaar als onzichtbaar. Een zichtbare beugel kennen veel mensen van de pubers die met een beugel lopen. Toch zijn er voor volwassene ook optie om het niet zichtbaar te maken namelijk een onzichtbare beugel.

Een onzichtbare beugel werkt als volgt. Je krijgt om de paar weken een nieuwe beugel waarbij het gat tussen de tanden steeds kleiner wordt gemaakt en uiteindelijk verdwijnt. Deze beugel draag je overdag en ’s nachts. Eigenlijk doe je deze alleen uit tijdens het eten.

Een andere oplossing zou facing kunnen zijn. Dit houdt in dat je iets plakt op je tand waardoor deze wordt gecorrigeerd. Deze facings worden geheel pijnloos over de tanden heen geplaatst met de nieuwste techniek. Als je tanden niet echt beschadigd zijn dan worden deze zo veel mogelijk in takt gehouden.

Een composiet kan ook een oplossing zijn. Voor een composiet kan je terecht bij een tandarts. Deze behandelt eerst jouw eigen tand met een zuur. Daarna brengt de tandarts een hechtlaag aan en daarop bevestigt hi de zachte composiet.

De laatste oplossing zou een implantaat kunnen zijn. Deze behandeling doet de tandarts onder een plaatselijk verdoving. Hij plaatst dan eerst het implantaat. Deze moet daarna ingroeien voordat deze afgemaakt kan worden met een kroon of brug.

Wat is een diasteem Madonna?

Een diasteem bij bekende mensen zie je ook vaak. Madonna is een van die bekende mensen. Een groot aantal ander mensen in Hollywood hebben ook een diasteem. Door de veel sterren die er ook een hebben zal heb voor meer mensen in deze tijd een positieve kant hebben.

De 7 schoonheden

Een spleetje tussen je tanden wordt ook wel gezien als 1 van de 7 schoonheden. Dit is ook nog een reden waarom sommige mensen juist trots zijn op hun diasteem. De schoonheden komen niet vaak voor.

 

Een diasteem is dus iets wat best wel is ziet bij mensen. Dit zijn ook zeker bekende mensen die een dit hebben. Het behoort ook tot een van de 7 schoonheden maar toch is het zo dat niet iedereen even blij is als ze dit ook hebben. Er zijn dus genoeg mensen die het laten weghalen door middel van een beugel bijvoorbeeld.

Lees ook over een tandtechnisch laboratorium

Inhoudsopgave
Blog by
Anne
Anne

Meer About Life