Waarom gebruiken mensen een dromenvanger

 

“Heb je je ooit afgevraagd waarom mensen nog steeds een dromenvanger gebruiken? Deze mystieke en prachtig bewerkte voorwerpen zijn al eeuwenlang een prominent onderdeel van de Indiaanse cultuur. Maar wat is precies hun doel? Zijn het gewoon mooie versieringen of hebben ze een diepere betekenis?

In deze blog verkennen we de fascinerende geschiedenis achter dromenvangers. Daarnaast ontrafelen we de mysteries rond hun gebruik vandaag de dag. Blijf dus rustig zitten, want we beginnen aan een verhelderende reis om de waarheid over deze fascinerende voorwerpen te achterhalen.”

 

Dromenvanger betekenis

De Indiaanse dromenvanger is een bekend en populair symbool met een rijke geschiedenis en betekenis. De meeste mensen zijn bekend met het basisverhaal achter dromenvangers – dat ze worden gebruikt om slechte dromen te vangen en goede dromen door te laten – maar er zit veel meer achter het verhaal.

De geschiedenis van dromenvangers

dromenvanger

Men gelooft dat de eerste dromenvangers werden gemaakt door de Ojibwe, een inheemse Amerikaanse stam uit het huidige Ontario, Canada. De legende gaat dat een van hun spirituele leiders, Asibikaashi, een visioen had waarin zij het ontwerp van het spinnenweb zag dat de basis zou worden voor de dromenvangers. Ze leerde haar volk hoe ze deze webben moesten maken, en ze begonnen ze te gebruiken als een manier om hun kinderen te beschermen tegen nare dromen. De kinderen konden dan iedere nacht rustig slapen.

Na verloop van tijd verspreidde de traditie van het maken en gebruiken van dromenvangers zich naar andere Indianenstammen. Iedere stam gaf er zijn eigen draai en interpretatie aan. Sommige stammen geloven bijvoorbeeld dat de dromenvanger alleen door vrouwen mag worden gemaakt, omdat hij wordt gezien als een vrouwelijk symbool. Anderen geloven dat het web zeven gaten moet hebben. Deze staan voor de zeven richtingen (noord, zuid, oost, west, boven, beneden en midden).

Ongeacht deze kleine verschillen hebben alle dromenvangers een gemeenschappelijk doel: ons helpen in contact te komen met onze dromen en ervoor zorgen dat we zoete dromen hebben.

De Ojibwe geloven dat wanneer je slaapt, je ziel je lichaam verlaat en de geestenwereld binnengaat. De dromenvanger is bedoeld om slechte dromen te vangen en alleen goede dromen door te laten.

De traditie van het maken van dromenvangers is van generatie op generatie doorgegeven. Tegenwoordig gebruiken mensen uit alle culturen dromenvangers voor verschillende doeleinden. Sommigen gebruiken ze als versiering, terwijl anderen geloven dat ze kunnen helpen om slechte dromen te vangen en uit te filteren.

 

Verschillende soorten dromenvangers

Sommige dromenvangers zijn klein genoeg om in de palm van jouw hand te passen, terwijl andere groot genoeg zijn om boven een bed te hangen. Er zijn veel verschillende ontwerpen en stijlen van dromenvangers, maar ze dienen allemaal hetzelfde doel – slechte dromen vangen en goede dromen doorlaten.

Vandaag de dag gebruiken mensen over de hele wereld dromenvangers voor hun kinderen, als herinnering aan hun erfgoed, of gewoon omdat ze deze mooi vinden. Wat de reden ook is om een dromenvanger te gebruiken, hij voegt zeker schoonheid en intrige toe aan je huis. Ook in een nieuw huis kan het voor jouw inrichting zeker iets extra bieden.

 

Dromenvanger maken hoe doe je dat?

dromenvanger

Er zijn veel verschillende manieren om een dromenvanger te maken. Het belangrijkste onderdeel is de hoepel, die kan worden gemaakt van elk materiaal dat in een cirkel kan worden gebogen, zoals wilgentenen, metaal of plastic. Het web is traditioneel gemaakt van pees of katoendraad, en de versieringen kunnen van alles zijn, van kralen tot veren.

Hier is een manier om jouw eigen dromenvanger te maken:

  1. Knip een ronde hoepel uit flexibel materiaal zoals wilg of plastic.
  2. Maak een web door knopen te leggen in katoendraad of pees en bevestig het aan de hoepel.
  3. Versier het web en de hoepel met kralen, veren, schelpen of iets anders dat je leuk vindt.
  4. Hang jouw dromenvanger boven je bed of in een raam waar hij het zonlicht kan vangen.

 

Dromenvangers kunnen een belangrijk onderdeel vormen van het leven van veel mensen, en bescherming en troost bieden. Men gelooft dat ze slechte dromen vangen en goede dromen doorlaten op hun reis. Of je nu boze geesten wilt afweren, je slaapkwaliteit wilt verbeteren of gewoon iets moois in jouw kamer wilt hebben hangen, dromenvangers zijn de perfecte aanvulling voor elk huis. Met zoveel beschikbare ontwerpen en stijlen is het gemakkelijk om er een te vinden die het beste bij jouw persoonlijke stijl past.

Inhoudsopgave
Blog by
Anne
Anne

Meer About Life