Het belang van buitenspelen voor kinderen

Het belang van buitenspelen voor kinderen

Buitenspelen is één van de geliefkoosde activiteiten onder kinderen. Buitenspelen bevordert hun creativiteit, vermogen om samen te spelen en sociale vaardigheden.

Als je kinderen buitenspelen, wordt hun lichaam en geest getriggerd. Hierdoor ontstaat een stimulerende omgeving. Kinderen die bijvoorbeeld veel spelen met elkaar, hebben betere sociale vaardigheden zoals zelfvertrouwen en begrip van anderen. Buitenspelen is aanstekelijk!

buitenspelen

Waarom is buitenspelen fijn voor kinderen?

Buitenspelen is fijn omdat je leert omgaan met anderen. Je gaat samenwerken en je kunt spelen op een manier die leuk en ook praktisch is. Het is ook belangrijk voor kinderen omcontact te hebben met de buitenwereld, zodat ze goede sociale vaardigheden kunnen opbouwen.

Wat doe je bij buitenspelen?

Het belang van buitenspelen voor kinderen is onder andere dat ze zich op een plezierige en veilige manier ontplooien. Door actieve bezigheid wordt hun levensvreugde gestimuleerd, waardoor ze meer energie hebben om zich te focussen op school. Ook kan spelen bijdragen aan de sociale vaardigheden van kinderen. Buitenspelen helpt kinderen vermoeidheid tegen te gaan en houdt hen alert.

Hoe kan je begeleiden bij buitenspelen?

Het belang van buitenspelen voor kinderen is vast te stellen door goed op de leeftijd en behoeften van het kind afgestemd te zijn. Er zijn verschillende mogelijkheden om je kind bezig te houden, zoals spelletjes, sportactiviteiten of fietsen. Hieronder gaan we in op een aantal tips om buitenspelen beter op het kind af te stemmen:

  • Zet plezier centraal: zoek naar spelletjes die het kind leuk vindt en speel ze ook zelf. Als je dit doet, zal het kind meer plezier beleven aan het spel en zal hij of zij meer enthousiasme tonen. Je kan bovendien voorkomen dat je kind door boosheid snel uitgespeeld is.
  • Voeg activiteiten toe: Het is belangrijk om variërende activiteiten toe te voegen aan het spel, zodat het kind elke dag een nieuwe activiteit kan ontdekken. Dit leidt tot meer verwachtingen van het kind en stimuleert hem of haar om beter na te denken in situaties.
  • Geef feedback: Laat het kind bijvoorbeeld weten wat hij of zij goed heeft gedaan bij een spelletje en wat hij of zij kon doen beter. Zorg ervoor dat je dat feedback gegeven houdt op een positieve manier en zo nodig help je je kind ook
  • Pas de begeleiding aan naar leeftijd: is je kind oud genoeg om alleen buiten te spelen, maar vind je het moeilijk om hem of haar los te laten? Schaf dan een GPS horloge kind aan bij One2Track. Op deze manier kun je altijd zien waar je kind is, maar ben je niet continue zichtbaar aanwezig.

 

buitenspelen

Voordelen van buitenspelen voor kinderen

Volgens onderzoeker en psychiater dr. Margaret Farley is het belangrijk dat kinderen dagelijks buiten komen om te spelen. “Het is goed voor hun hersenen, maar ook voor hun emoties, sociale vaardigheden en levenskwaliteit.”

Dr. Farley stelt dat buitenspelen onze kinderen helpen om conflicten op te lossen en problemen op te lossen die ze in hun dagelijks leven tegenkomen. Zo ontstaat er bijvoorbeeld meer vertrouwen in anderen, ze leren problem solving en communiceren beter.

Buitenspelen is dus echt goed voor het hele gezin!

Inhoudsopgave
Blog by
Anne
Anne

Meer About Life