Hoe kun je een perfecte ribeye bakken?
Een goede ribeye bakken is iets moois. Maar al te vaak koken thuiskoks hun steaks te gaar of te weinig. In dit artikel laten we u zien hoe u de perfecte ribeye biefstuk maakt.
Stap één: koop de beste kwaliteit rundvlees die je je kunt veroorloven.
Wil je de perfecte ribeye bakken? De eerste stap om de beste kwaliteit rundvlees te kopen, die u zich kunt veroorloven. Dit betekent dat u een stuk vlees kiest dat goed gemarmerd is, dat is de hoeveelheid vet die door de spier heen zit. Hoe meer marmering, hoe meer smaak en sappigheid het vlees heeft. Prime ribeye steaks zijn het duurst, maar hebben ook de meeste smaak. Kies een biefstuk van minstens 1 cm dik voor het beste resultaat.
Stap twee: kruid je vlees
Als je eenmaal je vlees hebt gekozen, is het tijd om het te kruiden. Hier kun je creatief zijn en de smaken naar je handzetten. Wil je een klassieke ribeye bakken? Dan adviseren wij een eenvoudige kruidencombinatie van zout en peper.
Als je wat meer smaak wilt toevoegen, zijn er eindeloze mogelijkheden. Probeer de biefstuk in te wrijven met knoflook, rozemarijn, tijm of andere kruiden. Je kunt ook experimenteren met verschillende kruidenmengsels, zoals Cajun of Italiaanse kruiden.
Voor iets echt unieks kun je proberen je vlees een nacht te marineren in een smaakvolle saus of rub. Dit geeft de biefstuk een extra pit waardoor hij echt opvalt.
Welke manier u ook kiest om uw biefstuk te kruiden, zorg ervoor dat u het royaal doet. Je kunt altijd meer kruiden toevoegen als dat nodig is, maar je kunt het niet meer weghalen als het er eenmaal op zit. Kruiden is een belangrijk onderdeel van het maken van de perfecte ribeye, dus beknibbel niet op deze stap!
Stap drie: schroei je biefstuk dicht
Nadat je biefstuk op kamertemperatuur is gebracht, is het tijd om hem dicht te schroeien. Hierdoor krijgt de biefstuk zijn mooie korst. Verwarm je koekenpan op het fornuis voor op middelhoog vuur tot hij gloeiend heet is. Doe dan wat olie in de pan en leg je biefstuk in de pan. Schroei ongeveer 1-2 minuten per kant, of tot je een mooi bruin korstje op de buitenkant van de biefstuk hebt.
Zodra je biefstuk mooi geschroeid is, haal je hem uit de pan en laat je hem een paar minuten rusten voordat je hem aansnijdt. Geniet ervan!
Stap vier: kook je steak tot in de perfectie
Als u uw biefstuk binnenshuis bereidt, moet u eerst uw pan op het fornuis opwarmen. Je hebt ook wat olie nodig – wij raden aan om olijfolie te gebruiken, maar elke soort bakolie volstaat. Zodra je pan heet is, voeg je een beetje olie toe en laat je hem opwarmen. Leg dan voorzichtig je biefstuk in de pan.
Nu is het tijd om te bakken! Voor een perfect gegaarde ribeye moet je hem ongeveer 4 minuten per kant bakken. Dan krijg je een mooie medium-rare steak die sappig en vol van smaak is. Als je je biefstuk meer of minder gaar wilt hebben, pas dan de bereidingstijd aan.
Zodra uw biefstuk perfect gaar is, haalt u hem uit de pan en laat u hem een paar minuten rusten voordat u hem aansnijdt. Zo blijven alle sappen in de biefstuk en lopen ze niet uit op de snijplank. Eet smakelijk!
Hoe weet je wanneer je biefstuk gaar is?
Niets is erger dan een te gare biefstuk. Droog, taai en zonder smaak, het is een veelgemaakte fout die gemakkelijk kan worden vermeden. Dus hoe weet je wanneer je biefstuk perfect gaar is?
Hier is een eenvoudige test: raak je wijsvinger aan je duim en voel het kussentje van je duim. Zo moet een rauwe biefstuk aanvoelen als je erop drukt. Raak nu je middelvinger aan je duim. Dat is medium-rare. Voor doorbakken biefstuk raak je je ringvinger aan je duim.
Houd in gedachten dat dit algemene richtlijnen zijn, en dat de beste manier om de gaarheid te meten het gebruik van een vleesthermometer is. Voor rauwe biefstuk is de ideale interne temperatuur 54°C. Medium-rare moet 60°C zijn, en doorbakken is 71°C.
Onthoud ook dat de biefstuk doorgaat met garen, zelfs nadat u hem van de warmtebron heeft gehaald, dus als u streeft naar medium-rare, maar hij voelt meer als rare als u hem test, haal hem dan van het vuur en laat hem een paar minuten rusten voordat u hem aansnijdt.
Uw biefstuk laten rusten
Het is belangrijk om je biefstuk te laten rusten na het koken. Zo kunnen de sappen zich opnieuw over het vlees verdelen, waardoor het malser en smaakvoller wordt. Leg de biefstuk op een schoon bord en dek het losjes af met folie. Laat hem 5-10 minuten rusten voordat je hem aansnijdt.
Het perfecte recept voor een goede ribeye bakken
Als het om biefstuk gaat, gaat er niets boven een ribeye. Sappig, smaakvol en mals, een goede ribeye is echt iets moois. Het lijkt misschien iets wat je het beste aan de professionals kunt overlaten, maar met het juiste recept kun je een absoluut heerlijke ribeye maken in je eigen keuken.
Hier is ons recept voor de perfecte ribeye:
Ingrediënten:
- 1 (12-16 oz) ribeye steak met bot
- Handje zout
- Vers gemalen zwarte peper
- Extra vergine olijfolie
- Gehakte knoflooktenen
Aanwijzingen:
1. Verwarm de oven voor op 200 graden.
2. Kruid uw biefstuk royaal aan beide zijden met zout en peper.
3. Plaats een gietijzeren koekenpan op hoog vuur en voeg genoeg olijfolie toe om de bodem van de pan te bedekken.
4. Wanneer de olie heet is, voeg je je biefstuk toe aan de pan en bak ongeveer 2 minuten per kant, of tot hij overal gelijkmatig bruin is.
5. Breng de koekenpan over naar de oven en braad ongeveer 8-10 minuten, of tot de biefstuk de door u gewenste gaarheid heeft bereikt.
6. Haal uit de oven en laat minstens 5 minuten rusten voordat u erin snijdt. Serveer onmiddellijk met uw favoriete zijden (wij houden van geroosterde aardappelen en gesauteerde groenten). Geniet ervan!
Fan van food?
Hou jij ook zo van eten als ik? Neem dan ook eens een kijkje bij mijn andere food blogs, zoals over boerenkool koken. Lekker, toch?!