Hoe maak je popcorn?

Wanneer je denkt aan popcorn, denk je misschien aan een dagje naar de bioscoop of een leuke filmavond thuis. Popcorn is ook heel erg lekker en relatief makkelijk zelf te maken. In deze blogpost geven we je een stap voor stap uitleg over hoe je popcorn kunt maken in een pan of met een popcorn maker. Zo heb je binnen no-time een lekkere en gezonde snack!

Wat is popcorn?

Popcorn is een graansoort die afkomstig is uit de Verenigde Staten. De korrels zijn gemaakt van maïs en worden verhit tot ze uitzetten. Maar hoe maak je nou zelf popcorn?

Popcorn maken in de pan

Wil je zoute popcorn maken in de pan? Zorg er dan voor dat je een pan met een deksel hebt, wat pofmaïs en zonnebloem olie.
1. Verhit de olie in de pan en wacht totdat het heet is.
2. Doe de pofmaïs in de pan en sluit de pan af met een deksel.
3. Schud de pan regelmatig zodat de korrels niet aanbranden. Zet het vuur wat lager als ze gaan poppen.
4. Breng op smaak met (zee)zout.

 

Popcorn maker

Je kunt popcorn natuurlijk ook maken met een speciale popcorn pan of popcornmaker. Bij een popcornmaker wordt de maïskorrels door het hele apparaat verspreid en zo verhit dat ze uiteindelijk uitpoppen. Het is erg gemakkelijk om dit te doen en je hoeft er bovendien geen olie voor te gebruiken. Hierdoor is het gezonder dan wanneer je gebruik maakt van die traditionele pan met daarin olie waarin je de korrels moet bakken. De popcornmakers zijn er in allerlei soorten en maten, dus er is vast wel eentje die aan al jouw eisen voldoet!

Zoete popcorn maken

Als je zoete popcorn wil maken, is het van belang dat je ongeveer 1 theelepel suiker toevoegt aan de maïskorrels. Het is ook erg lekker om de maïskorrels te roeren in boter. Vergeet niet om de popcorn af te laten koelen voordat je hem opeet.

Caramel popcorn maken

Om zelf caramel popcorn te maken, heb je nodig:

-1 kopje pofmaïs
-olie
-1/2 kopje bruine suiker
-1/4 kopje witte suiker
-1/4 kopje water
-1 theelepel vanille extract
-1/2 theelepel zout
-1/2 theelepel baking soda

Doe de maïskorrels in een grote pan met olie en zet op het fornuis. Pop de korrels totdat ze allemaal opengebarsten zijn. Haal de pan van het fornuis en doe de gepofte popcorn in een grote ovenschaal.
Zet de bruine suiker, witte suiker, water, vanille extract en zout in een steelpannetje en breng aan de kook. Laat dit mengsel 5 minuten zachtjes koken terwijl je blijft roeren. Voeg daarna de baking soda toe en roer nog even goed door totdat het caramel wordt. Giet dit caramelmengsel over de popcorn en schud alles door elkaar met twee spatel.

 

Popcorn maken met boter

Popcorn maken gaat het beste met olie, maar je kan het ook maken met boter. Neem allereerst een popcornpan of een grote pan met deksel. Voeg dan ongeveer 2 theelepels (10 ml)boter toe aan de pan en zet het op het fornuis op medium vuur. Wacht totdat de boter is gesmolten en voeg dan ongeveer 1/4 kopje (30 ml) maïskorrels toe aan de pan. Dek de pan af met het deksel en schud de pan regelmatig, zodat de maïskorrels niet aanbranden. Wanneer je hoort dat de maïskorrels beginnen te knappen, zet je het vuur laag en blijf je de pan schudden totdat alle korrels zijn geknapt. Haal vervolgens het deksel van de pan en schep de popcorn in een grote bol of schaal. Voeg naar smaak wat zout toe voor gezouten popcorn.

Geniet van je homemade popcorn!

Meer weten?

Wil je nog meer weten over eten, zoals over boerenkool koken? Kijk dan eens verder op mijn blog!

Inhoudsopgave
Blog by
Anne
Anne

Meer About Life