Hoe moet je een schnitzel bakken?

Er is niets zo lekker als een gebakken schnitzel! Of je nu een klassieke Wiener schnitzel of een pittige kaas- en uienvariant wil bereiden, met de juiste stappen is het voor iedereen mogelijk om een perfecte schnitzel te bereiden. In dit artikel leer je precies hoe je dat moet doen.

Wat is een schnitzel?

Een schnitzel is een plak vlees of kip dat gewoonlijk dun is gesneden met een korstje eromheen. Het kan worden gemarineerd, gekruid en/of gefrituurd. Het is een populair gerecht in Duitsland, Oostenrijk en Tsjechië.

Soorten schnitzels

Er zijn verschillende soorten schnitzels, maar de meest populaire zijn de Wiener schnitzel en de Jägerschnitzel. De Wiener schnitzel is een dunne, gekruiste schijf van kalfsvlees met een krokante korst van gebakken paneermeel. De Jägerschnitzel is een dikkere schijf van varkensvlees of kalfsvlees met champignonsaus en bacon bits.

Hoe lang moet een schnitzel bakken?

Het is belangrijk om te weten hoe lang je een schnitzel moet bakken, zodat het niet te rare blijft. Dat is zeker belangrijk bij een kipschnitzel. De schnitzel is het lekkerste als het korstje knapperig is. Dat maakt het bereiden ervan een uitdaging. Zo bak je een schnitzel:

  1. Haal de schnitzels een half uur voor bereiding uit de koelkast.
  2. Zet het vuur middelhoog en voeg een paar eetlepels vloeibare boter toe.
  3. Leg de schnitzels in de pan als de boter is gesmolten en bak ze ongeveer 4 minuten per kant. Keer af en toe.
  4. Strooi eventueel na de bereiding nog wat zout, peper en citroensap over de schnitzel.

 

De verschillende soorten schnitzels

Er zijn verschillende soorten schnitzels die je kunt bakken. Elk type heeft zijn eigen unieke smaak en textuur.
Varkensvlees is de meest populaire versie van schnitzel. Het vlees is mals en sappig, waardoor het perfect is om te bakken. Kalfsvlees wordt ook vaak gebruikt voor schnitzels. Het vlees is iets steviger dan varkensvlees, maar nog steeds mals en sappig. Rundvlees wordt minder vaak gebruikt, omdat het wat stugger kan zijn. Als je rundvlees gebruikt, moet je ervoor zorgen dat het goed gaart, zodat het niet taai wordt. Eendenvlees is een andere optie die minder vaak voorkomt, maar die wel erg lekker is. Eendenvlees heeft een unieke, rijke smaak die perfect past bij een schnitzel.

Zelf schnitzel maken

Als je zelf een schnitzel wilt bakken, dan is het belangrijk om de juiste ingrediënten te gebruiken. Je hebt nodig:

– 1 kg kippendijfilet
– 1 ei
– 100 gram bloem
– 50 gram paneermeel
– 0,5 liter olijfolie
– Zout en peper naar smaak

Bereiding:
1. Snijd de kippendijfilets in plakken van circa 2 cm dik.
2. Klop het ei los in een kommetje.
3. Meng de bloem met het paneermeel en breng op smaak met zout en peper.
4. Haal de plakken kip door het eimengsel en vervolgens door het bloemmengsel tot ze goed bedekt zijn.
5. Bak de schnitzels zoals hierboven aangegeven.

Alternatieven voor de schnitzel

Als je geen schnitzel wilt bakken, kun je een aantal andere gerechten maken die vergelijkbaar zijn in smaak of bereidingswijze. Kippendijfilet is een populaire vervanging voor varkensvlees, en kun je op dezelfde manier bakken als een schnitzel. Een ander gerecht dat vergelijkbaar is in smaak en bereiding is champignonschnitzel: dit is een schnitzel van champignons in plaats van vlees. Je kunt ook verschillende soorten groenteschnitzels maken, zoals courgetteschnitzel of aubergineschnitzel. Dit zijn allemaal goede alternatieven voor een traditionele schnitzel.

Wat is lekker bij schnitzel?

Je kunt de schnitzel eten bij friet of als hamburger, maar ook bij verschillende groentes. Schnitzel is bijvoorbeeld heel lekker bij boerenkool. Een keer iets anders dan rookworst.

Inhoudsopgave
Blog by
Anne
Anne

Meer About Life