Hoe slaapt een paard?

Vraag jij je af hoe paarden hun welverdiende rust nemen na een lange dag van rennen door velden en galopperen. Slapen ze staand zoals we vaak in films zien? Of gaan ze liggen om te slapen zoals de meeste dieren? In deze blog vertellen we het antwoord.

Hoe slaapt een paard?

Paarden slapen meestal staand, maar ze kunnen gaan liggen als ze dat willen. Als ze gaan liggen, knielen ze eerst op hun voorbenen en laten dan hun achterhand zakken. Paarden kunnen ook liggend op hun zij slapen.

Het dommelt de hele dag af en aan, maar paarden krijgen pas echt een diepe slaap als het gaat liggen. Een paard kan enkele minuten of meerdere uren liggen. Wanneer een paard ligt, ontspannen zijn spieren zich en kan het in een staat van REM-slaap (snelle oogbewegingen) komen. In deze fase heeft het lichaam van het dier tijd om te herstellen en te ontspannen.

Verschillende manieren waarin paarden slapen

  1. Rechtopstaand

Paarden kunnen rechtopstaand slapen. Ze hebben hierbij vier voeten op de grond, waarbij één voet, vaak de achtervoet, een beetje naar voren staat. Hierdoor staan ze stevig tijdens de slaap.

  1. Languit liggend

Paarden kunnen ook languit liggend slapen. Hierbij kunnen alle spieren en pezen ontspannen en kunnen de paarden dan ook in een diepere slaap komen, de REM-slaap.

  1. Sfinxhouding

Daarnaast kan een paard in een sfinxhouding liggen. Hierbij liggen ze wel op de grond, maar is de bovenkant van het lichaam en hun kop wel rechtop.

Vooraan zie je de sfinxhouding

Hoelang slaapt een paard?

Paarden doen snelle dutjes gedurende de dag, in plaats van een hele nacht door slapen zoals wij. Deze dutjes duren meestal tussen de 15 en 30 minuten. Ze doen dit meestal meerdere keren gedurende de dag en nacht. Terwijl paarden slapen, komen ze in een lichte slaaptoestand waarin ze zich nog steeds bewust zijn van hun omgeving en kunnen reageren op mogelijke bedreigingen.

Paarden kunnen goed tegen weinig slaap. In het wild slapen ze soms maar 2 tot 3 uur per dag. Gedomesticeerde paarden in stallen hebben vaak meer tijd om te slapen en kunnen dan ook 4 tot 5 uur per dag slapen.

Waarom slapen paarden niet de hele nacht door?

Er zijn een paar redenen waarom paarden niet de hele nacht slapen. Eén reden is dat het grazende dieren zijn en vaak moeten eten. Paarden hebben ook de natuurlijke neiging om ’s nachts actief te zijn, zodat ze niet de behoefte voelen om lange tijd te slapen. Bovendien kunnen paarden nerveus of angstig zijn in een nieuwe omgeving en zich niet comfortabel genoeg voelen om de hele nacht door te slapen.

Wat als je paard niet genoeg slaapt?

Als je paard niet genoeg slaapt, loopt hij het risico om bepaalde gezondheidsproblemen te ontwikkelen. Paarden die niet genoeg slapen lopen bijvoorbeeld meer kans op maagzweren. Paarden die niet genoeg slapen lopen ook meer kans op blessures, omdat ze sneller in slaap vallen terwijl ze rechtop staan. Als je paard niet genoeg slaapt, praat er dan over met je dierenarts, zodat je een plan kunt opstellen om je paard de rust te geven die hij nodig heeft.

Hoe zorg je ervoor dat een paard genoeg slaapt?

Om ervoor te zorgen dat je paard voldoende slaap krijgt, moet je hem een comfortabele stal of paddock ter beschikking stellen waar hij kan liggen en zich kan ontspannen. Zorg ervoor dat de ruimte vrij is van puin en dat er vers, schoon water beschikbaar is. Je moet je paard ook voldoende hooi of gras geven om te knabbelen terwijl hij slaapt.

Samenvatting

Aldus kunnen paarden op verschillende manier slapen, maar slapen ze het beste als ze languit liggen. Ze slapen ongeveer 5 uur op een dag, waarbij soms wat langer en ook veel korte dutjes van 15 tot 30 minuten. Het is wel belangrijk voor de gezondheid dat een paard lang genoeg slaapt

Inhoudsopgave
Blog by
Anne
Anne

Meer About Life