Hoe werken zonnepanelen? Wij leggen het uit

Zonnepanelen zijn een duurzame manier om energie op te wekken. Maar hoe werken zonnepanelen eigenlijk? In deze blog leggen we hoe zonnepanelen werken en waar je op moet letten voor het aanschaffen.

Wat zijn zonnepanelen?

Het zijn panelen die zorgen dat het licht van de zon omgezet wordt in stroom. Zonnepanelen zijn gemaakt van siliciumcellen. Silicium is een halfgeleider. Dit betekent dat het elektriciteit kan geleiden, maar niet zo goed als een geleider zoals koper.

Een silicium cel bestaat uit twee lagen silicium, die elk een andere elektrische lading hebben. De laag aan de bovenkant heeft een negatieve lading. De laag aan de onderkant heeft juist een positieve lading.

Hoe werken zonnepanelen?

Als er zonlicht op de cel valt, worden er elektronen losgemaakt in de siliciumatomen. Door de elektrische ladingen gaan deze elektronen zich verplaatsen van de negatieve laag naar de positieve laag. Hierdoor ontstaat er een elektrische stroom tussen de twee lagen. Dit wordt het fotovoltaïsche effect genoemd.

De elektrische stroom die ontstaat, is gelijkstroom (DC). Dit is hetzelfde type stroom als wat uit batterijen komt. De meeste huishoudelijke apparaten werken echter op wisselstroom (AC). Daarom moet de gelijkstroom die door de zonnepanelen wordt geproduceerd, worden omgezet in wisselstroom.

Dit gebeurt met behulp van een omvormer. De omvormer zet de gelijkstroom om in de juiste wisselstroom, die direct naar het elektriciteitsnet kan worden gestuurd of kan worden opgeslagen in een batterij.

Rendement op zonnepanelen

hoe werken zonnepanelen

Het rendement van zonnepanelen wordt uitgedrukt in het percentage van het zonlicht dat wordt omgezet in elektriciteit. Het rendement van zonnepanelen varieert van ongeveer 10% tot 25%. Dit betekent dat van alle zonnestralen die op een zonnepaneel vallen, slechts een deel wordt omgezet in elektriciteit. Dit is afhankelijk van verschillende factoren, zoals de kwaliteit van de zonnepanelen, de temperatuur en de hoeveelheid zonlicht.

Zonnepanelen aanschaffen?

Als je zonnepanelen wilt aanschaffen, zijn er een aantal zaken waar je op moet letten. Allereerst is het belangrijk om te kijken naar de kwaliteit van de zonnepanelen. Er zijn veel verschillende merken en types zonnepanelen verkrijgbaar. Hierdoor het kan lastig zijn om een goede keuze te maken.

Het is daarom verstandig om te kijken naar de certificaten en keurmerken die de zonnepanelen hebben. Zo weet je zeker dat de panelen aan bepaalde kwaliteitseisen voldoen.

Daarnaast is het belangrijk om te kijken naar de prijs van de zonnepanelen. De prijs van zonnepanelen is de afgelopen jaren flink gedaald, maar het blijft een flinke investering. Het is daarom verstandig om de kosten en baten goed tegen elkaar af te wegen.

Bereken bijvoorbeeld hoeveel energie je verwacht op te wekken en hoeveel je hiermee bespaart op je energierekening. Op basis daarvan kun je bepalen hoeveel je bereid bent te investeren in zonnepanelen.

Een ander belangrijk punt om op te letten bij de aanschaf van zonnepanelen is de grootte van je dak. Om zoveel mogelijk energie op te wekken, is het belangrijk dat de zonnepanelen zo veel mogelijk zonlicht kunnen opvangen. Als je dak niet groot genoeg is, kun je wellicht niet genoeg zonnepanelen plaatsen om aan je energiebehoefte te voldoen.

Daarnaast is het belangrijk om te kijken naar de oriëntatie en de hellingshoek van je dak. Zonnepanelen werken het best als ze op het zuiden gericht zijn en een hellingshoek hebben van ongeveer 30 graden.

Als je zonnepanelen hebt aangeschaft, is het belangrijk om ze regelmatig schoon te maken. Vuil en stof op de panelen kunnen namelijk het rendement verminderen. Maak de zonnepanelen daarom regelmatig schoon met water en een zachte borstel.

Daarnaast is het belangrijk om de omvormer regelmatig te controleren. De omvormer is het meest kwetsbare onderdeel van het systeem en kan kapotgaan door bijvoorbeeld blikseminslag.

Tot slot is het belangrijk om te weten dat de opbrengst van zonnepanelen afhankelijk is van de hoeveelheid zonlicht.

Zonnepanelen in Nederland

In Nederland schijnt de zon tijdens een etmaal niet altijd even fel en vaak genoeg. Daarom is het verstandig om te investeren in een systeem waarmee je de opgewekte energie kunt opslaan. Dit kan bijvoorbeeld met behulp van een accu of door de opgewekte energie terug te leveren aan het elektriciteitsnet. Zo kun je ook op momenten dat de zon niet schijnt, gebruikmaken van de opgewekte energie.

Zo werken zonnepanelen

In conclusie, zonnepanelen werken door middel van het fotovoltaïsche effect. Zonlicht valt op de siliciumcellen in de zonnepanelen en wekt elektriciteit op, die met behulp van een omvormer wordt omgezet in wisselstroom. Bij de aanschaf van zonnepanelen is het belangrijk om te letten op de kwaliteit, prijs en grootte van je dak. Daarnaast is het belangrijk om de zonnepanelen regelmatig schoon te maken en de omvormer te controleren.

Vaak als de energieprijzen hoog zijn is het aanschaffen van zonnepanelen nog aantrekkelijker omdat je heer een groot deel van je verbruikte stroom zelf kan opvangen met de zon.

Investeer tot slot in een systeem waarmee je de opgewekte energie kunt opslaan, zodat je ook op momenten dat de zon niet schijnt gebruik kunt maken van de opgewekte energie. Zonnepanelen zijn een duurzame en milieuvriendelijke manier om energie op te wekken en kunnen bijdragen aan een betere wereld.

 

Inhoudsopgave
Blog by
Anne
Anne

Meer About Life

Waarom knort een kat?

Heb je je ooit afgevraagd waarom katten knorren? Het is een van die schattige geluiden die ze maken, maar het heeft eigenlijk een heel specifieke

Lees verder >