Heb je een kind en weet je niet hoeveel slaap hij/zij nodig heeft? Of maak je je zorgen dat hij/zij te veel of juist te weinig slaapt? Wij gaan daarom in in deze blog.
Hoeveel slaapt een kind?
Er is geen one-size-fits-all antwoord op deze vraag, want het hangt af van de leeftijd van het kind. Een pasgeboren baby heeft bijvoorbeeld veel meer slaap nodig dan een schoolgaand kind. Onderzoek wijst uit dat er verschillende stadia van slaap zijn, en dat elk daarvan belangrijk is voor de ontwikkeling van het kind.
Een baby van 0-3 maanden oud heeft ongeveer 16 uur per dag slapen nodig, waarvan 11-12 uur aaneengesloten slapen tijdens de nacht. Een baby in dit stadium maakt vaak korte ‘power naps’ overdag.
Van 4-11 maanden oud wordt een baby minder snel moe, en heeft ongeveer 14 uur per dag slapen nodig, waarvan 10-11 uur aaneengesloten slapentijd is tijdens de nacht. Powernaps zijn nog steeds normaal in deze
Hoeveel slaap heeft een kind nodig?
Hoeveel een kind slaapt hangt af van de leeftijd. Hieronder zie je hoeveel slaap een kind gemiddeld nodig heeft per leeftijd:
- 0-3 maanden: 14-17 uur per dag (inclusief wakker worden ’s nachts)
- 4-11 maanden: 12-15 uur per dag (inclusief wakker worden ’s nachts)
- 1-2 jaar: 11-14 uur per dag
- 3-5 jaar: 10-13 uur per dag
- 6-13 jaar: 9 – 11 uur per dag
- 14 jaar en ouder: 8 – 10 uur
Het kan zijn dat je kind minder slaap nodig heeft, of juist meer. Dat is heel normaal. Soms slapen kinderen wat minder goed, of ze maken vaker een nare droom mee. Ook dat is heel normaal. Je hoeft je dan dus geen zorgen te maken.
Hoe zorg je dat je kind genoeg slaapt?
Om ervoor te zorgen dat een kind voldoende slaap krijgt, kun je als ouder een aantal dingen doen. Ten eerste, zorg ervoor dat ze een regelmatige bedtijd hebben en houd je daar zoveel mogelijk aan. Zo raakt hun lichaam gewend aan een vast slaapschema en vallen ze sneller in slaap. Ten tweede, creëer een ontspannende bedtijdroutine die ze elke avond voor het slapen gaan kunnen volgen. Dit kan inhouden dat je samen een boek leest of een bad neemt. Doordat de kinderen dan meer ontspannen zijn, slapen ze ook beter. Let ook of dat je uw kinderen geen cafeïne of een mobiel, IPad of laptop geeft net voor het slapen. Hierdoor zijn ze nog erg wakker als ze moeten gaan slapen. Zorg er ten slotte voor dat hun slaapomgeving comfortabel en donker is, zodat ze gemakkelijk in slaap kunnen vallen. Met veel licht slapen kinderen namelijk minder goed.
Wanneer moet je je wel zorgen maken?
Als je merkt dat je kind regelmatig te weinig of te veel slaapt en er geen aanwijsbare reden voor is, kan dit wijzen op een onderliggend probleem. Dit kan bijvoorbeeld slapeloosheid of een ander slaapprobleem zijn. Als je denkt dat je kind hiermee worstelt, raadpleeg dan een arts of slaapdeskundige. Zij kunnen helpen om de oorzaak te achterhalen en te helpen.
Als je kind te weinig slaap krijgt, kan dit leiden tot gezondheidsproblemen. Het kan ook problemen veroorzaken met de groei en ontwikkeling van het kind. Daarom is het belangrijk om ervoor te zorgen dat je kind voldoende slaap krijgt. Maar wanneer moet je je zorgen maken als je kind te weinig slaapt?
Als een kind te veel slaapt, is het belangrijk om te kijken of er andere symptomen zijn die erop kunnen wijzen dat het kind ziek is. Symptomen zoals koorts, hoofdpijn en misselijkheid kunnen erop wijzen dat het kind een virus of een andere aandoening heeft. Als u twijfelt, raadpleeg dan altijd uw arts. Ook kan te veel slapen ervoor zorgen dat een kind suf en moeilijk wakker wordt. In dit geval kan het helpen om het slaapritme van het kind aan te passen door ze bijvoorbeeld vroeger naar bed te laten gaan of ze ’s ochtends wat later wakker te laten worden.