Je tuin vergroenen? Zo doe je dat!

Wil je je tuin transformeren naar een groene oase of wil je je tuin gewoon wat meer kleur geven, maar heb je geen groene vingers? Ik geef je 4 tips voor een mooie en onderhoudsvriendelijke tuin, want iedereen kan tuinieren!

  1. Vervang tegels door groen

Het klinkt misschien logisch, toch kiezen veel mensen voor tegels als ze een onderhoudsvriendelijke tuin willen. Maar niets is minder waar: door veel bestrating loopt het water minder goed weg en ontstaat er groene aanslag, wat weer onderhoud vraagt. Vervang daarom (een paar) tegels door planten. Hierdoor zal je niet alleen minder wateroverlast ervaren, maar het zorgt er ook voor dat je tuin in de zomer koeler is. Daarnaast worden er allerlei dieren ook blij van een groene tuin. Goed voor het klimaat en de natuur dus.

  1. Hoe meer planten, hoe minder werk

Wist je dat er planten zijn die niet vergaan? Er zijn bijvoorbeeld een aantal soorten klimop die altijd blijven groeien. Leuk om de gevel of schutting mee te bedekken. Kies dus voor planten die goed winterhard zijn en/of tegen droogte kunnen, zodat je hier geen omkijken naar hebt.

  1. Kies voor de juiste planten

Kies voor gemakkelijke planten, bijvoorbeeld daliha’s. Het enige waar je op moet letten bij deze planten is de plek in de tuin. Dahlia’s moeten namelijk op een zonnig plekje in de tuin staan. Na een paar weken zal je de eerste groene scheuten al zien! Nog een voordeel van daliha’s: je kunt de hele zomer tot het verre najaar genieten van deze prachtige bloemen.

  1. Voorkom onkruid met bodembedekkers

Onkruid weghalen is vervelend werk, dus je kunt het maar beter voorkomen. Door de hele ondergrond te bedekken met bodembedekkers, wordt er geen licht en lucht doorgelaten. Hierdoor zal er (bijna) geen onkruid groeien én het ziet er ook nog eens mooi uit.

Het is dus goed voor je gezondheid en voor het milieu om je tuin te vergroenen en het is fijn als je niet veel hoeft te doen om het mooi te houden. Hoe onderhoudsvriendelijk je tuin ook is: je moet goed zorgen voor je tuin. Slakken zijn bijvoorbeeld bijna niet tegen te houden, maar wel te bestrijden. Gebruik hiervoor geen giftige bestrijdingsmiddelen, maar bijvoorbeeld een knoflookextract of plaats een koperring. Test en beoordeel wat in jouw tuin het beste werkt. Veel plezier!

Inhoudsopgave
Blog by
Anne
Anne

Meer About Life