Waarom is kaviaar zo duur?

kaviaar

Kaviaar is een delicatesse die erg duur is maar wat is het nou eigenlijk? Het zijn eigenlijk letterlijk onbevruchte eitjes van een steur. Deze eitjes eet je meestal op blini’s of een stukje brood. Maar wat maakt deze delicatesse zo speciaal en waarom betalen mensen er zoveel voor?

Geschiedenis kaviaar

Kaviaar eten mensen al een enorm lange tijd. Volgens de Griekse filosoof Aristoteles aten mensen het al in de 4e eeuw voor christus. Dit gebeurde tijdens Griekse feesten en werd dan gepresenteerd met trompetten en bloemen. Dit geeft aan dat het toen ook al voor een groot aanzien zorgde.

Bedreigde diersoort

De steur is nu al een lange tijd een van de bedreigde diersoorten. Hierdoor mag je niet handelen en vissen op wilde steuren en wilde kaviaar. Mocht je dit wel doen loop je hoog risico op hoge celstraffen. De eitjes kunnen dus alleen verkregen worden via steuren uit een kwekerij.

Hoe wordt kaviaar verkregen

Om het te verkrijgen is het noodzakelijk de steur te doden. Hierna kan het eruit gesneden worden en worden verkocht. Om deze reden is het ook verboden om wilde kaviaar te verkopen. De kaviaar die verkocht wordt komt dus uit een kwekerij.

Kaviaar kopen

Het is te koop in verschillende prijsklasse. Je hebt echte en een imitatie. De imitatie is op een heel hoop plekken te koop. Echte kaviaar is ook online erg makkelijk verkrijgbaar via allerlei websites en direct bij kwekerijen.

De imitatie is te koop voor een prijs van onder de 10 euro. Dit is vaak van een andere vis. Voorbeelden hiervan zijn dan vaak haring, zalm, forel en kabeljauw.

kaviaar

Kaviaar prijs

De hoge prijs komt onder andere omdat het aantal steuren afneemt en hierdoor dus wordt het steeds zeldzamer. Daarnaast stijgt de vraag alleen maar. Dit zorgt natuurlijk ook voor een nog hogere prijs. Er zijn nog veel meer aspecten van invloed op de prijs.

De goedkoopste soort kost al snel zo’n 40 euro voor een potje van 50 gram. Het is dus iets wat je niet zomaar kan kopen. Met een minimale prijs van rond de 40 euro is het een dure delicatesse.

Door deze hoge prijs wordt het ook wel het ‘zwarte goud’ genoemd.

Duurste kaviaar

De duurste soort is Strottarga Bianco van de kwekerij Grüll en bevat zelfs echt goud. Ook zijn de eitjes van een albinosteur. Deze steur wordt niet zo oud als de andere soorten steuren. Dit maakt deze nog exclusiever en dus ook duurder.

De prijs van deze kaviaar komt op het immense bedrag van 36.000 euro voor 1 theelepel. Deze prijs ligt ook zo hoog omdat de steuren zwemmen in water uit de Alpen. Door de hoge kwaliteit van het water krijgt de kaviaar zijn unieke smaak.

Beluga kaviaar

De Beluga is een van de bekendste soorten die we kennen in Nederland. Deze soort behoort tot een van de beste van de wereld. De prijs ligt tussen de 220 en 4500 euro.

Kaviaar is dus nog steeds een delicatesse voor mensen met veel geld. De imitatie is ook zeker een goede optie. Het doet dus zeker wel eer aan zijn bijnaam het ‘zwarte goud’.

 

Ook interessant wat je kunt doen zonder geld

 

Inhoudsopgave
Blog by
Anne
Anne

Meer About Life