De klok verzetten, komende week is het er weer tijd voor.

Op 26 maart is het weer zo ver dan gaat de klok vooruit. Er zijn rond de 70 landen die ook een winter en zomertijd hebben. Nederland heeft gekozen voor een zomer- en wintertijd omdat veel Europese landen dit ook hebben ingevoerd. In dit artikel vind je alle antwoorden op vragen rond de klok verzetten.

klok met secondewijzer

Wanneer klok verzetten?

Het verzetten van de klok vindt op 26 maart 2:00 naar 3:00 plaats. Dan gaat de zomertijd 2023 in waardoor het een uurtje langer licht. De tijd gaat weer terug op 29 oktober om 3:00 naar 2:00. Dan gaat de wintertijd weer in.

Wanneer gaat de zomertijd in?

Twee keer per jaar wordt de klok verzet. Op de laatste zondag van maart gaat de klok vooruit en de laatste zondag van oktober gaat de klok achteruit. Hieronder vind je de data waarop dit gebeurt.

In 2024 begint de zomertijd zondag 31 maart om 2:00 en de wintertijd 27 oktober 3:00.
In 2025 begint de zomertijd zondag 30 maart om 2:00 en de wintertijd 26 oktober 3:00.
In 2026 begint de zomertijd zondag 29 maart om 2:00 en de wintertijd 25 oktober 3:00.
In 2027 begint de zomertijd zondag 28 maart om 2:00 en de wintertijd 31 oktober 3:00.
In 2028 begint de zomertijd zondag 26 maart om 2:00 en de wintertijd 29 oktober 3:00.
In 2029 begint de zomertijd zondag 25 maart om 2:00 en de wintertijd 28 oktober 3:00.

Sinds wanneer verzetten we de klok?

Nederland heeft in 1977 gekozen om ook de tijd te verzetten. Dit was handig en praktischer omdat het met de Europese Unie was afgesproken. Daarnaast was het ook beter voor de energie. Het was dan namelijk licht tot 21:00 maar door de tijd te verzetten was het nu tot 22:00 licht.

Gevolgen klok verzetten

Het verzetten van de klok vindt altijd plaats in de nacht van zaterdag op zondag. Dit is omdat een uurtje langer of korter slapen kan zorgen voor een ontregeling van je slaapritme. Hierdoor heb je altijd de zondag om bij te slapen en kan je zondagavond op tijd naar bed om weer goed in het ritme te komen. Dit is fijner voor iedereen want er zijn meestal weinig verplichtingen op zondag waardoor je dan kan uitslapen en ’s avonds ook op tijd naar bed kan.

Welke landen doen het ook?

Bijna alle Europese landen aan het verzetten van de klok. Rusland, Turkije, IJsland en Wit-Rusland zijn de enige Europese landen die geen verschil hebben. Rusland heeft standaard de wintertijd. Terwijl Turkije heet gekozen om standaard de zomertijd te hanteren.

In Noord-Amerika doen de VS en Canada, op enkele provincies/Staten na, en Cuba aan de klok verzetten. In Zuid-Amerika zijn Argentinië en Paraguay de enige landen met een zomer- en wintertijd. Daarnaast zijn er delen van Australië en in Nieuw-Zeeland waar ze de klok verzetten. Een paar landen in het Midden-Oosten en Egypte verzetten ook de klok.

Naast de landen waar de tijd wel verzet wordt zijn er een heel groot aantal landen waar de zomer- en wintertijd is afgeschaft. Eigenlijk is het zo dat alleen grote delen van Afrika, grote delen van Oceanië en een paar landen in het Midden-Oosten en in Zuid-Amerika nooit een wintertijd en zomertijd is geweest. Verder zie je bij de andere landen dat ze wel een winter- en zomertijd hebben gehad maar deze is nu afgeschaft.

Klok verzetten afgeschaft?

De EU denk ook na over het mogelijk afschaffen van de winter- en zomertijd. Het blijkt beter te zijn voor de gezondheid van de mens om de klok niet te verzetten. Het kost mensen namelijk weken om weer in een normaal ritme te komen en hun biologische klok weer op de rit te krijgen. Wel zal het ’s ochtends langer donker zijn in de zomer.

Er zijn nog een aantal landen die de klok verzetten maar er zijn ook een heel aantal landen die het verzetten van de klok afgeschaft hebben. Voor beide is zijn voor- en tegen argumenten. Of Nederland en de EU nog lang zullen blijven vasthouden aan het verzetten van de klok blijft nog de vraag. Het zou ook zo maar kunnen dat de zomer- en wintertijd binnenkort verleden tijd zijn.

Ook lezen waar de zon opkomt. Daarnaast vindt hier alles over de zon. Van rol van de zon in ons leven tot de de wetenschappelijke beredenatie voor de zonsopkomst en ondergang.

Inhoudsopgave
Blog by
Anne
Anne

Meer About Life