Oplossingsgericht werken: hoe doen we dat?

Oplossingsgericht werken: hoe doen we dat?

Organisaties worden steeds meer oplossingsgericht. Dit houdt in dat ze een probleem of uitdaging identificeren en vervolgens kijken naar de meest effectieve manier om dit op te lossen. In sommige gevallen betekent dit dat er nieuwe software of technologieën moeten worden ingezet.

oplossingsgericht werken 3

Wat is oplossingsgericht werken?

Oplossingsgericht werken is een manier van werken waarbij je focus legt op het vinden van oplossingen in plaats van het identificeren van problemen. In plaats van te dwellen op wat er fout gaat, kijk je naar wat er goed kan gaan. Dit soort denken kan ervoor zorgen dat je meer openstaat voor nieuwe ideeën en creatieve oplossingen.

De verschillende soorten oplossingsgericht werken

Er zijn verschillende soorten oplossingsgericht werken. Sommige mensen kiezen ervoor om alleen te werken aan de oplossing, terwijl anderen ervoor kiezen om te werken aan zowel de problemen als de oplossingen. Het is belangrijk om te weten welke methode het beste bij jou past, want dit kan helpen bij het bepalen van je doelen en het effectief uitvoeren van je werk.

Als je kiest om alleen te werken aan de oplossing, betekent dit dat je je richt op het vinden van een manier om het probleem op te lossen. Je bent misschien geneigd om veel tijd te besteden aan het zoeken naar de juiste oplossing, en je kunt soms vastlopen als er geen duidelijke oplossing is. Dit kan echter helpen om problemen op te lossen die anders moeilijk te beantwoorden zijn, en het kan ook helpen om nieuwe manieren te vinden om problemen aan te pakken.

Voordelen en nadelen van oplossingsgericht werken

Oplossingsgericht werken is een populaire manier van werken die steeds vaker wordt toegepast in bedrijven. Het houdt in dat je als medewerker proactief bent en op zoek gaat naar oplossingen voor problemen. Dit kan erg voordelig zijn, want je leert sneller en beter denken onder druk. Ook kun je hierdoor meer zelfstandig werken en hoeft minder afhankelijk te zijn van anderen.

Een nadeel van oplossingsgericht werken is dat het soms moeilijk is om los te komen van het probleem waar je mee bezig bent. Je blijft maar zoeken naar de perfecte oplossing, waardoor je uiteindelijk minder productief bent. Daarnaast kan het zijn dat je door de druk die je oplegt aan jezelf meer fouten maakt dan wanneer je rustiger aan zou doen.

Wat zijn de kosten van oplossingsgericht werken?

Wanneer we het hebben over de kosten van oplossingsgericht werken, moeten we eerst kijken naar wat er allemaal bij komt kijken. Dit type werk houdt namelijk in dat je op een andere manier naar problemen gaat kijken en hier ook anders mee om gaat. Dit betekent dat je een aantal sessies met een coach of therapeut gaat volgen. Deze sessies zullen je helpen om beter te leren omgaan met problemen en je patronen te doorbreken.

De kosten van oplossingsgericht werken zijn dus afhankelijk van het aantal sessies dat je nodig hebt. Deze sessies kunnen variëren in prijs, maar gemiddeld liggen de kosten tussen de €50,- en €100,- per uur. Dit is echter niet alles, want naast de sessies met een coach of therapeut zal je ook nog andere kosten moeten maken. Zo heb je bijvoorbeeld de kosten van een intakegesprek, waarin je aan de coach of therapeut gaat vertellen wat er speelt en welke doelen je wilt gaan bereiken. Daarnaast betaal je ook voor de kosten van eventuele materialen die je tijdens de sessies gebruikt.

Als we alle kosten bij elkaar optellen, dan liggen de totale kosten van oplossingsgericht werken tussen de €500,- en €1.500,-. Dit is natuurlijk afhankelijk van het aantal sessies dat je nodig hebt, maar ook van de tarieven die worden gehanteerd door de coach of therapeut.

oplossingsgericht werken 2

Oplossingsgericht werken in Nederland

Oplossingsgericht werken is een manier van werken waarbij de nadruk ligt op het vinden van oplossingen voor problemen. In Nederland wordt oplossingsgericht werken steeds meer gebruikt in verschillende organisaties.

Dit komt doordat oplossingsgericht werken kan helpen om sneller en beter te communiceren, want het gaat erom dat je samen met je collega’s of klanten naar de beste oplossing zoekt. Dit maakt het werk processen effectiever en sneller, en kan ervoor zorgen dat er meer werkplezier is.

In Nederland zijn er verschillende opleidingen en trainingen die je kunt volgen om oplossingsgericht te leren werken.

Het nieuwe oplossingsgericht werken is een interessante methode die steeds meer bedrijven toepassen. Het stimuleert niet alleen het creëren van oplossingen, maar ook het denken buiten de box. Dit soort werkwijze is zeker een aanrader voor bedrijven die op zoek zijn naar een meer creatieve en innovatieve manier van werken.

Inhoudsopgave
Blog by
Anne
Anne

Meer About Life