Paashaasje

Pasen staat weer voor de deur. Bij Pasen horen natuurlijk paaseieren en een paashaasje. Maar waar komt dit paashaasje eigenlijk vandaan en wat heeft de haas eigenlijk met Pasen te maken. Waar komen de paaseieren vandaan? In deze blog lees je er alles over.

Wat vieren we met Pasen?

Pasen is een feest wat hoort bij het geloof. Christus is volgens de Bijbel namelijk in deze dagen opgestaan uit de dood. Hierdoor is dit het belangrijkste feest voor de Christenen en Protestanten. De donderdag voor Pasen wordt witte donderdag gevierd. Dit is de dag waarop Jezus volgens de Bijbel het laatste avondmaal at met zijn discipelen. De dag daarna is Goede vrijdag. Dit is de dag waarop Jezus gekruisigd werd. Tijdens Pasen wordt de opstanding van Jezus gevierd.

Waar komt het paashaasje vandaan?

Er gaan verschillende verhalen rond over het ontstaan van het paashaasje. Een van de verhalen is dat het ontstaan is al in de tijd van de Germanen. Er wordt namelijk gezegd dat er een meisje was die een gewond vogeltje had gevonden. Ze bad tot Eastra. Deze godin zorgde ervoor dat de vogel veranderde in een haas. Het dier was zo gelukkig dat zijn leven was gered dat deze 1 keer per jaar zou terugkomen om gekleurde eieren te leggen. Hier komt ook het Engelse woord ‘Easter’ vandaan. Er is een ander verhaal dat de haas stond voor de dood. Door de dood van Jezus en met Pasen de wederopstanding horen hazen daarbij. Dit zou ook de mogelijke oorsprong van het paashaasje kunnen zijn.

Paashaasje

Waar komen de paaseieren vandaan?

De naam Pasen stamt van oorsprong af vanuit het jodendom. Het stamt af van een lentefeest van de Joden. Dit feest werd ook wel ‘Pesach’ of ‘Pasach’ genoemd. De joden vierden dan hun uittocht uit Egypte en ook het einde van hun slavernij. Dit is ook de reden waarom Pasen altijd in het begin van de lente valt. Het verhaal gaat dat de Christenen een tijd van 40 dagen vasten. Ze aten in deze tijd weinig vlees, geen snoep en geen eieren. Hierdoor ontstond een overvloed aan eieren. Hierdoor aten ze veel eieren om dit overschot op te eten. Er is een ander verhaal dat zegt dat het afstamt van de Germanen. Deze stammen zouden eieren begraven in de akkers en hoopte zo dat hierdoor de grond vruchtbaar zou worden.

Het paashaasje in deze tijd

Als Pasen weer voor de deur staat liggen de winkels altijd helemaal vol met paasspullen. Van paashaasjes tot eieren, alles in de paasstemming. Het is voor veel mensen een traditie om uit te pakken bij een paasontbijt of lunch. Een paasbrood is echt iets wat mensen dan graag eten. Naast het ontbijt en de lunch eten veel mensen ook graag chocoladepaashazen en natuurlijk chocoladepaaseieren. Veel mensen verstoppen dan ook graag eieren voor kinderen. Vaak wordt dan gezegd dat het paashaasje dit doet. Dit komt dus ook weer voor uit de oude traditie van het verstoppen van de eieren en het paashaasje die eieren komt brengen. ’s Avonds eten mensen dan traditioneel lamsbout, lamsrack en ander lamsvlees. Dit komt doordat Mozes dit at de avond voordat hij uit Egypte vertrok samen met de andere Joden. Dit hoort nu echt bij een paasdiner.

Het paashaasje hoort dus echt bij Pasen. Ze zijn in deze tijden niet meer weg te denken bij Pasen maar dat is dus altijd al zo geweest. Ondanks dat er meerdere verhalen rondgaan over waar het paashaasje vandaan komt is en blijft hij onmisbaar bij dit feest.

Ook lezen over kerst.
Of meer weten over de geboorte van Jezus.

Inhoudsopgave
Blog by
Anne
Anne

Meer About Life