Probiotica baby – goed of niet?

Probiotica baby – goed of niet?

Wat zijn probiotica?

Probiotica zijn levende micro-organismen die je inneemt om je darmflora te verbeteren. Je darmflora is het ecosysteem van bacteriën dat in je darmen leeft. Probiotica helpen de goede bacteriën in je darmflora te vermeerderen en de balans tussen de goede en slechte bacteriën te behouden. Probiotica kunnen worden gevonden in supplementvorm, maar ook in voedingsmiddelen zoals yoghurt, kefir en kimchi.

probiotica baby 2

Probiotica voor baby’s

Bij het horen van het woord probiotica, denken velen meteen aan yoghurt. Maar wat zijn probiotica eigenlijk? Probiotica zijn levende micro-organismen, die een positief effect hebben op de darmflora. Deze micro-organismen verbeteren de darmflora door pathogene (ziekmakende) bacteriën te verdragen en te voorkomen dat deze de darmwand binnendringen. Probiotica kunnen ook helpen bij diarree, constipatie en gasvorming.

Probiotische yoghurt is niet de enige optie voor baby’s. Er zijn verschillende soorten voedingsmiddelen die rijk zijn aan probiotica, zoals: kimchi, sauerkraut, miso, tempeh, kefir, vloeibare supplementen en tabletten. Sommige van deze voedingsmiddelen kunnen rauw gegeten worden, maar sommige moet je koken voordat je ze aan je baby geeft. Het is belangrijk om je arts te raadplegen voordat je je baby een probiotisch supplement geeft of ander voedsel toegeeft. Het is niet bekend hoeveel probiotica de darmflora van je baby kan verbeteren.

Hoe kunnen probiotica helpen bij diarree of constipatie bij baby’s?

Probiotica kunnen helpen bij diarree of constipatie bij baby’s door de darmflora te verbeteren. Probiotica zijn levende micro-organismen die een gunstige werking hebben op de darmflora. Ze kunnen de groei van goede bacteriën stimuleren en de groei van schadelijke bacteriën remmen. Probiotica kunnen ook de darmmotiliteit bevorderen, waardoor stoelgang makkelijker wordt. Er zijn verschillende soorten probiotica en er is nog onderzoek nodig naar welke het beste werkt bij diarree of constipatie bij baby’s. Vraag altijd advies aan je arts voordat je probiotica aan je baby geeft.

Wat zijn de mogelijke bijwerkingen van probiotica?

Probiotica kunnen bijwerkingen hebben, maar dit is vaak niet het geval. Sommige mensen ervaren echter wel diarree, buikpijn en winderigheid. Dit komt omdat je lichaam moet wennen aan de nieuwe bacteriën in je darmflora. Het is belangrijk om te beginnen met een kleine dosis probiotica en deze dan langzaam op te bouwen. Als je last hebt van bijwerkingen, stop dan met het gebruik en neem contact op met je arts.

probiotica baby 1

Hoe kun je probiotica aan baby’s geven?

Probiotica zijn levende micro-organismen die een gunstige werking hebben op de darmflora. Ze kunnen via supplementen of via voeding worden ingenomen. Probiotica zijn ook beschikbaar in vloeibare vorm, maar hier is meer onderzoek nodig naar de werkzaamheid ervan. Er is geen bewijs dat het innemen van probiotica schadelijk is, maar er zijn wel enkele risico’s verbonden aan het gebruik ervan. Sommige mensen kunnen bijvoorbeeld last krijgen van buikkrampen of diarree. Het is daarom belangrijk om altijd eerst met een arts te overleggen voordat je begint met het gebruik van probiotica.

Conclusie

In deze blogpost hebben we het gehad over probiotica voor babies. We hebben besproken wat probiotica zijn, waarom je ze mogelijk wilt geven aan je baby en of ze veilig zijn.

Ten slotte komen we tot de conclusie dat er nog veel onderzoek moet worden gedaan naar de veiligheid en werkzaamheid van probiotica bij babies. Het is mogelijk dat ze helpen bij sommige gezondheidsproblemen, maar meer wetenschappelijk bewijs is nodig om dit te bevestigen. Als je overweegt om probiotica te geven aan je baby, raadpleeg dan altijd eerst je arts of verloskundige.

Inhoudsopgave
Blog by
Anne
Anne

Meer About Life