Waar staan rode tulpen symbool voor?

De rode tulp: je ziet ze overal in Nederland. Van tulpenvelden tot aan ansichtkaarten met rode tulpen erop. Misschien heb je ze weleens gegeven of ontvangen. De rode tulp is een van de populairste tulpen van Nederland. Maar wat geef of ontvang je nu eigenlijk? Waar staan rode tulpen symbool voor? Ik leg het je uit!

Betekenis tulp

De tulp is een oude bloem en komt oorspronkelijk niet uit Nederland, maar uit landen in Azië. Daar zagen tulpen er anders uit dan de tulpen die wij vandaag de dag kennen. Toen de tulp Turkije bereikte, kreeg de tulp zijn naam, wat ‘tulband’ betekent.
De tulpenhandel in Nederland begon dankzij een hoogleraar uit Leiden: hij nam wat tulpenbollen mee om te experimenteren in gerechten. Wat bleek? De tulpen waren te bitter om te eten. De hoogleraar wilde zijn tulpen niet verkopen en was er erg zuinig op. Maar toen een aantal bollen waren gestolen, was de handel in Nederland begonnen.

Tulpen symbool

Kortgezegd staat de tulp voor liefde. Dat kan liefde zijn voor je partner, je vrienden of je familie. Als je dus een tulp geeft, geef je dus eigenlijk een bosje liefde.

Als je dieper kijkt naar de betekenis tulp, dan wordt duidelijk dat de kleur van de tulp ook invloed heeft op de betekenis. Zo staan witte tulpen voor vergeving en gele tulpen voor vrolijkheid. Misschien wel handig om daar op te letten als je tulpen koopt.

Rode tulpen symbool

De rode tulpen betekenis zal je misschien niet verrassen. Rood staat immers de kleur van liefde. Rode tulpen staan dan ook symbool voor eeuwige, ware en perfecte liefde, passie, verleiding en romantiek. Het staat daarnaast ook symbool voor luxe en daadkracht. Met de rode tulp zeg je dus eigenlijk dat je van iemand houdt. Superlief om te geven als bos, maar je kunt natuurlijk ook rode tulpenbollen geven. Hiermee kan de ontvanger superlang genieten van jouw cadeau.

Waar komt het symbool vandaan?

Al sinds de oudheid worden onder andere bloemen gebruikt om non-verbaal met elkaar te communiceren. Het was – en wordt nog steeds – gebruikt om de ontvanger op subtiele wijze iets duidelijk te maken. Zeker in de Middeleeuwen werd er veel waarde gehecht aan symboliek: kijk maar naar de kunst uit die tijd.

De oorsprong van de symboliek van de rode tulp is niet helemaal duidelijk. Het verhaal gaat dat de Turkse prins verliefd was op een vrouw, genaamd Shirin. Helaas werd Shirin vermoord. De Turkse prins was zo verdrietig, dat hij met zijn paard van een rots viel. Op de plek waar hij is overleden, begonnen rode tulpen te groeien en zo werd de rode tulp het symbool voor ware liefde. Anderen geloven dat de betekenis rode tulp uit Nederland komt, waarbij de bloem werd gegeven als teken van geluk en vreugde.

Soorten tulpen

Weet jij welke rode tulp soorten er allemaal zijn? Rode tulpen zijn er zowel enkel of dubbel.

Enkele rode tulpen zijn eigenlijk de ‘normale’ tulpen. Dubbele tulpen zijn echter iets bijzonderder en vind je bijvoorbeeld bij FAM Flower Farm. Deze rode tulpen bevatten veel meer blaadjes dan de enkele tulp. Ze kunnen een doorsnede van 10 cm bereiken!

Dan is er ook nog de gefranjeerde rode tulp. Deze tulp heeft een bijzondere rand, wat de bloem nog opvallender maakt. Er bestaat zelf dubbele rode gefranjeerde tulp. Als je deze geeft, geef je echt een uniek bloemencadeau.

Conclusie

Kortom, wil jij iemand verrassen met een bosje tulpen of tulpenbollen? Kijk dan ook naar de kleur van de tulpen en te betekenis daarvan. Verras je partner met rode tulpen en vertel hem of haar de symboliek van deze mooie tulp. Dat maakt het cadeau extra bijzonder!

Inhoudsopgave
Blog by
Anne
Anne

Meer About Life