Waarom gaap je?

Heb je jezelf wel eens betrapt op een enorme geeuw tijdens een belangrijke vergadering? Of terwijl je gezellig aan het kletsen was met vrienden? Het kan soms ongemakkelijk zijn, maar wist je dat het eigenlijk heel normaal is én zelfs goed voor ons lichaam? Maar waarom gaap je eigenlijk? In deze blog vertellen we alles wat je moet weten over die interessante onderwerp.

Wat is het doel van gapen?

Gapen is net als een trillend ooglid een signaal van je lichaam. Het is een fenomeen dat optreedt wanneer je lichaam moe is. Door te gapen kunnen je longen zich vullen met frisse lucht, wat helpt om je lichaam weer op te laden. Het kan ook een reactie zijn op een plotselinge prikkeling, zoals een hard geluid of een fel licht.

 

Oorzaken gapen

– Vermoeidheid: Het is de meest voorkomende oorzaak. Je gaapt dan omdat je hersenen warm worden als je moe wordt. Als je gaapt koel je hiermee je hersenen weer af. Je ziet dit ook vaak bij kinderen als ze niet voldoende slapen.

– Stress: Het kan ook een manier zijn om je lichaam te helpen ontspannen en stress te verminderen.

– Verveling: Als je het gevoel hebt dat je geestelijk uitgeput bent, kan het helpen om je energie te herstellen.

– Zuurstoftekort: Een andere theorie stelt dat als je niet genoeg zuurstof krijgt, gapen kan helpen om de zuurstof in je bloedbaan te verhogen. Als je moeite hebt met ademhalen, kan dit ervoor zorgen dat je gaat gapen om meer zuurstof binnen te krijgen.

 

Waarom gaap je als iemand anders ook gaapt?

Gapen is iets aanstekelijks. Je hebt het vast ook wel een keer meegemaakt dat je je gewoon fit voelt maar je ziet ineens dat iemand gaapt en ineens moet je zelf ook gapen. Dit komt omdat het zien gapen van iemand anders je motorische cortex in je hersenen prikkelt. Dit is een deel van de hersenen dat zorgt voor de aansturing van bewegingen.

In dit deel van de hersenen bevinden zich spiegelneuronen. Dit zijn zenuwen die actief worden als je iemand anders iets ziet doen. De spiegelneuronen sturen een signaal naar je hersenen waardoor je ook gaapt.

waarom gaap je

Hoe kun je het aantal keren dat je per dag gaapt voorkomen of beperken?

Er zijn een aantal dingen die je kunt doen om ervoor te zorgen dat je minder vaak hoeft te gapen. Ten eerste kun je ervoor zorgen dat je voldoende water drinkt. Uitdroging kan ervoor zorgen dat je gaat gapen, dus door voldoende water te drinken blijf je goed gehydrateerd en voorkom je uitdroging.

Daarnaast kun je ook proberen om regelmatig te bewegen tijdens de dag. Beweging kan helpen om energieker te worden, waardoor je minder snel moe bent en gaat gapen. Ook kan het helpen om een gezonde lifestyle te leiden, met voldoende slaap en een gezond dieet. Als je op deze manier leeft, ben je minder vatbaar voor vermoeidheid en daardoor ook minder snel geneigd om te gaan gapen.

 

Gapen hoort erbij

Waarom gaap je nou eigenlijk? Is dus vanwege verschillende redenen zoals: om meer zuurstof naar je hersenen te brengen, omdat iemand anders gaapt maar kan ook omdat je gestresst bent. Gapen helpt je hersenen om beter te functioneren en kan dus helpen bij het maken van beslissingen. Het is ook een manier om je lichaam te kalmeren als je gestrest bent. Je gaapt al snel als je iemand anders ook ziet gapen omdat het erg aanstekelijk is.

Je kan het ook verminderen door goed te blijven drinken en in beweging te blijven. Een fitte lifestyle werkt ook om minder te gapen of natuurlijk meer of beter te slapen. Met deze tips kan jij ervoor zorgen dat je minder vaak gaapt.

 

Inhoudsopgave
Blog by
Anne
Anne

Meer About Life