Wat is blancheren en waarom doen mensen dat?

Ben je ooit een recept tegengekomen dat vraagt om blancheren voor het koken? Zo ja, dan heb je je misschien afgevraagd wat deze term betekent en waarom het nodig is.

In deze blog leggen we alles uit wat je moet weten. Wat is blancheren, hoe moet het en waar het woord vandaan komt. Je komt alles te weten in deze blog.

 

Wat is blancheren?

Blancheren is een eenvoudige kooktechniek waarbij groenten, fruit of noten kort worden gekookt. Hierna worden ze in ijskoud water gedompeld om het kookproces te stoppen. Het is een gemakkelijke manier om kleur, textuur en voedingsstoffen in voedselproducten te behouden.

Deze kooktechniek kan ook ongewenste smaken zoals bitterheid helpen verwijderen, de microbiële belasting verminderen. Daarnaast kan het ook de houdbaarheid verlengen.

Blancheren is vooral nuttig voor producten die worden ingevroren of ingeblikt. Het helpt de kwaliteit ervan te behouden tijdens de opslag. De blancheertijd hangt af van het soort voedsel dat je bereidt. De meeste groenten hebben echter ongeveer 2-3 minuten kooktijd nodig.

 

Hoe moet je blancheren?

Blancheren is een eenvoudig proces waarbij groenten of fruit korte tijd worden gekookt. Vervolgens wordt het in koud water worden gedompeld om het kookproces te stoppen. Als je je producten wilt blancheren, moet je het volgende doen:

  1. Bereid uw producten voor:

Begin met het wassen van je groenten of fruit in koud water. Zo kan je vuil of resten verwijderen.

  1. Kook wat water:

Vul een grote pot met genoeg water om je producten volledig onder te dompelen. Breng het daarna aan de kook.

  1. Blancheer de producten:

Zodra het water kookt, voeg je voorzichtig je producten toe. Laat het 30 seconden tot 3 minuten koken, afhankelijk van wat je blancheert.

  1. Shock met ijskoud water:

Breng de gekookte producten onmiddellijk over in een ijsbad voor ongeveer het dubbele van hun kooktijd. Doe dit gelijk nadat ze van het vuur zijn gehaald. Hierdoor koelen ze in één keer af.

  1. Droog het product grondig voor de opslag

Blancheren helpt de kleur, textuur, smaak en vitaminen van veel verschillende producten te behouden. De enzymatische activiteit stopt die na verloop van tijd bederf veroorzaakt als er niets aan gedaan wordt.

 

Waarom blancheren?

Ten eerste helpt blancheren om de kleur van bepaalde voedingsmiddelen te behouden. Wanneer fruit en groenten te lang aan hoge hitte worden blootgesteld, kunnen ze bruin worden. Ook kunnen ze hun normale kleur verliezen. Blancheren voorkomt dit door het voedsel snel te verhitten en het kookproces wordt gestopt met koud water.

Ten tweede kan blancheren ook helpen om vuil of bacteriën op het oppervlak van voedsel te verwijderen. Dit is vooral belangrijk bij het bereiden van bladgroenten zoals spinazie of boerenkool. Dit is omdat deze groente vuil tussen de bladeren kunnen hebben.

Blancheren maakt bepaalde voedingsmiddelen gemakkelijker te schillen of klaar om in te vriezen. Door fruit en groenten korte tijd in heet water te leggen, wordt de schil zachter. Hierdoor wordt het schillen makkelijker. Ook worden bacteriën gedood die ingevroren producten na verloop van tijd kunnen bederven.

wat is blancheren

De effectieve kooktechniek

Blancheren is een eenvoudige maar effectieve kooktechniek die al eeuwenlang wordt gebruikt. Deze techniek wordt vaak gebruikt om groenten voor te bereiden voordat ze worden ingevroren. Ook is de techniek handig om de schil van noten en fruit te verwijderen. Om de kleur en textuur te behouden is blancheren ook een handige techniek.

Blancheren is een essentiële kooktechniek die elke thuiskok goed zou moeten beheersen. Deze techniek kan je kiezen in plaats van boerenkool koken. Of je oogst uit de tuin bewaart of verse producten bereidt voor maaltijden door de week. Deze eenvoudige maar waardevolle vaardigheid onder de knie hebben, zal je telkens weer optimale resultaten bereiken!

 

Lees ook wat is een etmaal

Inhoudsopgave
Blog by
Anne
Anne

Meer About Life