Wat is een normale bloeddruk?

Heb jij je ooit afgevraagd of jij een normale bloeddruk hebt? Of ben je gewoon nieuwsgierig naar wat het precies inhoudt? In deze blog leggen we je alles uit en geven we antwoord op al jouw vragen! Lees snel verder om erachter te komen wat een gezonde bloeddruk is en hoe je deze kunt behouden.

Wat is bloeddruk?

Het is een belangrijke indicator van je gezondheid. Het is de kracht die het bloed uitoefent op de wanden van de bloedvaten. Het meet in millimeter kwikdruk (mmHg). Deze druk verschilt per persoon en is afhankelijk van veel factoren zoals leefstijl, emotie en ademhaling.

De rol van bloeddruk in het lichaam

De bloeddruk is een belangrijke regulerende factor in het lichaam en heeft invloed op verschillende processen, zoals de bloedsomloop, de vochtbalans en de nierfunctie. Dat deze gezond is, is essentieel voor het goed functioneren van het lichaam.

Hoe kan je bloeddruk meten?

De druk van het bloed is iets dat veel mensen meten, maar niet iedereen weet hoe dit precies werkt. Het kan worden gemeten door een apparaat dat bloeddrukmeter wordt genoemd. Er zijn twee soorten bloeddrukmeters: aneroïde en digitale.

Aneroïde bloeddrukmeters zijn de oudere versie en werken door middel van een stijve manchet die rond de bovenarm past en opgeblazen wordt met lucht. Deze luchtdruk drukt op het bloed in de slagader waardoor de systolische druk (maximale druk) gemeten kan worden. De diastolische druk (minimale druk) wordt gemeten wanneer de manchet. Deze meter wordt vooral in ziekenhuizen gebruikt.

De digitale meter is een bloeddruk meter die je thuis vaker kan gebruiken. Deze meter is makkelijk te gebruiken.

wat is een normale bloeddruk

Normale bloeddruk

De normale waarde is 120/80 mmHg. Dit betekent dat de systolische bloeddruk, of de bovenste waarde, 120 mmHg is en de diastolische bloeddruk of onderste waarde 80 mmHg. De druk kan variëren gedurende de dag en hangt af van leeftijd, activiteiten die je uitvoert en algemene gezondheid. Een normale bloeddruk man is hetzelfde als een normale bloeddruk vrouw.

 

Is een hoge of lage bloeddruk schadelijk?

Wanneer iemand een hoge waarde heeft, betekent dit niet automatisch dat er schade aan de gezondheid zal zijn. Echter, wanneer iemand een lage waarde heeft, kan dit wel leiden tot gezondheidsschade. Hoog is normaal gesproken minder schadelijk is voor de bloedvaten dan een lage waarde.

Een waarde lager dan 110/70 mmHg is een lage bloeddruk voor mannen. Vanaf deze waarde moeten mannen dus oppassen.

Voor vrouwen is er sprake van een lage waarde vanaf een waarde lager dan 100/60 mmHg.

Vanaf een waarde van 140/90 mmHg wordt gesproken van een hoge bloeddruk. Vanaf een waarde boven 180/110 mmHg spreken we van gevaarlijk hoog.

 

Wat beïnvloedt de bloeddruk?

De bloeddruk wordt beïnvloed door verschillende factoren. Sommige mensen hebben een hogere waarde dan anderen, en dit kan worden beïnvloed door leeftijd, geslacht, erfelijkheid, roken, obesitas en zelfs stress.

 

Hoe kan ik mijn bloeddruk verlagen of verhogen?

De hoogste waarde wordt gemeten wanneer het hart samentrekt. De laagste waarde wordt gemeten tussen twee hartslagen in.

Er zijn veel manieren om je waarde te verlagen of te verhogen, afhankelijk van waarom je dat wilt doen. Als je een hoge bloeddruk hebt, kan je arts je medicatie voorschrijven om die te verlagen. Sommige mensen moeten ook hun levensstijl aanpassen, bijvoorbeeld door minder zout te eten, gewicht te verliezen of meer te bewegen. Als je lage waarde hebt, kan je arts je misschien vloeibare supplementen voorschrijven om ervoor te zorgen dat je voldoende vocht binnenkrijgt.

Ontspannen is ook een goede optie om je waarde te verlagen. Sommige mensen nemen dan bijvoorbeeld een sauna. Dit kan ook zorgen voor het verlagen van je waarde.

Lage bloeddruk zwangerschap

Een lage bloeddruk komt vaak voor tijdens de zwangerschap, en is meestal niet schadelijk. Sommige vrouwen ervaren echter wel last van duizeligheid of flauwvallen. Als je regelmatig lage bloeddruk tijdens je zwangerschap hebt, moet je dit bespreken met je arts. Zij kunnen bepalen of er onderliggende medische aandoeningen aan de hand zijn, die behandeling vereisen.

 

De gevolgen van bepaalde bloeddrukwaarden

Bloeddruk is de kracht die het bloed uitoefent op de wanden van de bloedvaten. Het wordt gemeten in millimeter kwikdruk (mmHg). De systolische bloeddruk, of de bovenste waarde, geeft aan hoeveel kracht het bloed uitoefent op de wand van het bloedvat tijdens het samentrekken van het hart. De diastolische bloeddruk, of onderste waarde, geeft aan hoeveel kracht het bloed uitoefent op de wand van het bloedvat tussen twee hartslagen in.

De American Heart Association (AHA) stelt dat een normale waarde 120/80 mmHg of lager is. Hogere waarden dan dit worden als hoog beschouwd. Er zijn veel mensen die dan geen symptomen ervaren. Als de druk op de wanden van de bloedvaten te hoge zijn kan dit schade toebrengen aan uw nieren, ogen en andere organen. Dit kan dus ook zorgen voor een trillend ooglid. Als deze druk te laag is kan dit zorgen voor flauwvallen en duizeligheid. Een lage waarde wordt als gevaarlijker gezien als een hogere waarde.

Let dus goed op jezelf en zorg dat je bloedwaarde gezond blijven. Hiermee voorkom je vele gezondheidsproblemen.

Inhoudsopgave
Blog by
Anne
Anne

Meer About Life