Wat is lactose en waarom is het belangrijk?

Het is een suiker die van nature voorkomt in melk en melkproducten. Het is een belangrijk onderdeel van ons dieet. Wat is lactose, waar het in voorkomt en waarom het belangrijk is.

Wat is lactose?

Het is een disacharide, een complexe suiker die bestaat uit glucose en galactose. Het komt voor in melk en melkproducten van zoogdieren, waaronder koeien, geiten en schapen. In de natuur komt de stof niet geïsoleerd voor. Dit is altijd als onderdeel van een complex mengsel van koolhydraten, eiwitten en vetten.

Hoe wordt het verteerd?

De stof wordt afgebroken door het enzym lactase, dat geproduceerd wordt in de dunne darm. Lactase splitst lactose in glucose en galactose. Vervolgens wordt het door het lichaam opgenomen en als energiebron worden gebruikt. Bij mensen neemt de lactaseproductie af naarmate we ouder worden, wat kan leiden tot intolerantie.

Lactose-intolerantie

Lactose-intolerantie is een veelvoorkomende aandoening waarbij het lichaam geen of onvoldoende lactase produceert. Dit kan leiden tot symptomen: buikpijn, winderigheid, diarree en misselijkheid. Deze volgen na het consumeren van melk of melkproducten. Intolerantie kan variëren in ernst en kan worden vastgesteld door middel van een lactose-tolerantietest.

Intolerantie komt vooral onder volwassenen. Er zijn lactosevrije alternatieven beschikbaar, zoals lactosevrije melk, yoghurt en kaas.

Intolerantie is geen allergie en het is veroorzaakt over het algemeen geen gevaarlijke symptomen veroorzaakt. Het kan echter wel een impact hebben op iemands kwaliteit van leven en dagelijkse activiteiten. Daarom is het belangrijk om intolerantie serieus te nemen en de juiste stappen te nemen tegen symptomen.

Als je denkt dat je intolerantie hebt, is het belangrijk om uw huisarts te raadplegen. De meeste mensen met intolerantie kunnen lactosevrije producten gebruiken. Zo voorkomen ze problemen en zo kan je gewoon ‘normaal’ verder leven.

Verschil allergie en intolerantie

Intolerantie en allergie zijn twee verschillende aandoeningen die vaak verward worden. Intolerantie is een aandoening waarbij het lichaam geen of onvoldoende lactase produceert, het enzym dat lactose afbreekt. Dit kan leiden tot symptomen als buikpijn, winderigheid, diarree en misselijkheid.

Allergie daarentegen is een reactie van het immuunsysteem op lactose. Mensen met allergie kunnen last krijgen van symptomen zoals huiduitslag, benauwdheid en anafylaxie. Dit kan gebeuren als ze met lactose in aanraking komen.

Het belangrijkste verschil tussen intolerantie en allergie is dus de oorzaak van de symptomen. Intolerantie wordt veroorzaakt door een tekort aan lactase, terwijl allergie een immuunreactie is op lactose.

Het is belangrijk om een juiste diagnose te krijgen, omdat de behandeling verschillend is. Mensen met intolerantie kunnen lactosevrije producten gebruiken om symptomen te voorkomen. Terwijl mensen met allergie lactose echt moeten vermijden.

Lactosevrije producten

Voor mensen met intolerantie zijn er verschillende lactosevrije producten op de markt. Voorbeelden hiervan zijn lactosevrije melk, yoghurt en kaas. Deze producten zijn behandeld met lactase-enzymen. De lactose zijn al in het product afgebroken en veroorzaken zo geen problemen meer kan bij consumptie.

wat is lactose

Voeding

Lactose is een belangrijk onderdeel van ons dieet en wordt voornamelijk geleverd door melk en melkproducten. Voor mensen met intolerantie is het lastig om voldoende binnen te krijgen. Gelukkig zijn andere bronnen die lactose kunnen vervangen in voeding, zoals groenten, fruit en granen.

Met intolerantie is het wel mogelijk om bijvoorbeeld biefstuk  of schnitzel  te bakken in boter. Dit is namelijk maar een klein beetje waardoor je dit zonder problemen kunt eten. Ook op brood kan dit geen kwaad.

Medicijnen

Lactose wordt ook veel gebruikt als vulmiddel in medicijnen. Mensen met intolerantie moeten hiermee rekening houden en eventueel overleggen met hun arts of apotheker over alternatieven.

Cosmetica

Lactose wordt ook veel gebruikt in cosmetische producten, zoals crèmes en lotions. Voor mensen met intolerantie is dit geen probleem. Voor mensen met een allergie moeten is dit wel een probleem en kan dit huidirritatie veroorzaken.

Allergie

Naast intolerantie bestaat er ook lactose-allergie, wat een reactie van het immuunsysteem op lactose is. Dit kan leiden tot symptomen als huiduitslag, benauwdheid en anafylaxie en vereist medische behandeling.

Alles over lactose

Het is een belangrijke suiker die van nature voorkomt in melk en melkproducten. Het is een belangrijke bron van energie is voor ons lichaam.

Mensen met intolerantie kunnen lactosevrije producten gebruiken. Ze moeten rekening houden dat het als vulmiddel gebruikt kan worden in medicijnen en cosmetica. Lactose-allergie is een ernstigere aandoening die medische behandeling vereist.

 

Inhoudsopgave
Blog by
Anne
Anne

Meer About Life