Wat is reuma?

Reuma is een verzamelnaam voor verschillende aandoeningen die zich richten op de gewrichten, botten, spieren en pezen. Het is een chronische ziekte die vaak voorkomt bij mensen van middelbare leeftijd en ouderen. Reuma kan echter ook voorkomen bij kinderen en jongeren. In dit artikel bespreken we wat is reuma, de verschillende soorten en hoe het kan worden behandeld.

Wat is reuma?

Reuma is een chronische aandoening die de gewrichten, botten, spieren en pezen aantast. Het kan leiden tot pijn, stijfheid en zwelling van de gewrichten. Ook kan het andere delen van het lichaam aantasten, zoals de organen en de huid.

Oorzaken

Er is geen specifieke oorzaak bekend. Er zijn echter wel verschillende factoren die de kans op het ontwikkelen van reuma vergroten. Dit zijn factoren zoals genetica, leeftijd, roken en overgewicht.

Symptomen

De symptomen van reuma variëren afhankelijk van het typedat iemand heeft. De meest voorkomende symptomen zijn:

 • Pijn en stijfheid in de gewrichten
 • Zwelling en roodheid rond de gewrichten
 • Vermoeidheid
 • Koorts
 • Gewichtsverlies

Soorten reuma

Er zijn meer dan honderd verschillende soorten reuma, waarvan de meest voorkomende zijn:

 1. Artrose
 2. Reumatoïde artritis
 3. Fibromyalgie
 4. Jicht
 5. Lupus
 6. Spondyloartritis
 7. Ziekte van Bechterew

 

Artrose

Artrose is een aandoening waarbij het kraakbeen in de gewrichten verslechtert en afneemt. Dit kan leiden tot pijn en stijfheid in de gewrichten.

wat is reuma

Reumatoïde artritis

Reumatoïde artritis is een auto-immuunziekte waarbij het lichaamseigen afweersysteem de gewrichten aanvalt. Dit kan leiden tot ontsteking en schade aan de gewrichten. Ook kan dit zorgen voor een hoge bloeddruk.

Fibromyalgie

Fibromyalgie is een aandoening waarbij mensen last hebben van chronische pijn. Ook zorgt het voor gevoeligheid in de spieren, pezen en gewrichten.

Jicht

Jicht is een aandoening waarbij urinezuurkristallen zich ophopen in de gewrichten en daar ontstekingen veroorzaken.

Lupus

Lupus is een auto-immuunziekte waarbij het lichaamseigen afweersysteem verschillende delen van het lichaam aanvalt. Hieronder vallen de gewrichten, huid, nieren, longen en hart.

Spondyloartritis

Spondyloartritis is een groep van aandoeningen waarbij ontstekingen optreden in de wervelkolom en gewrichten van het bekken.

Ziekte van Bechterew

Deze ziekte is een aandoening waarbij de wervelkolom en de gewrichten in het bekken ontstoken raken. Dit kan leiden tot pijn en stijfheid.

Behandeling van reuma

Er is momenteel geen genezing voor reuma. Er zijn verschillende behandelingen beschikbaar om de symptomen te verlichten. De behandeling hangt af van het type en de ernst van de symptomen. De meest voorkomende behandelingen zijn:

 • Medicijnen, zoals pijnstillers, ontstekingsremmers en immuunsuppressiva
 • Fysiotherapie om de spieren en gewrichten te versterken en de mobiliteit te verbeteren
 • Dieet- en leefstijlveranderingen, zoals afvallen en stoppen met roken
 • Chirurgie in ernstige gevallen waarin de gewrichten beschadigd zijn

Leven met reuma

Leven met reuma kan een uitdaging zijn. Er zijn toch verschillende manieren om de symptomen te beheersen en een normaal leven te leiden. Het is belangrijk om een gezonde levensstijl te behouden. Regelmatig sporten, gezond eten en voldoende rust nemen zijn erg belangrijk.

Goed communiceren met de zorgverlener is belangrijk. Ook is het belangrijk om de medicijnen en behandelingen te volgen die zijn voorgeschreven.

Denkt u reuma te hebben dan is het belangrijk om zo snel mogelijk medische hulp te zoeken. Vroege diagnose en behandeling kunnen helpen om de progressie van de aandoening te vertragen. Ook verkleint het de kans op complicaties. Het is mogelijk om een actief en bevredigend leven te leiden met de juiste zorg en ondersteuning.

Reuma is een chronische aandoening die de gewrichten, botten, spieren en pezen aantast. Er is momenteel geen genezing, maar er zijn verschillende behandelingen beschikbaar om de symptomen te verlichten. Leven met reuma kan uitdagend zijn. Met een gezonde levensstijl en juiste medicijnen kan je het onder controle houden.

Zo kan je met reuma toch een zo normaal mogelijk leven leiden.

 

Lees ook wat is een etmaal

Inhoudsopgave
Blog by
Anne
Anne

Meer About Life