Wat is staar?

Staar, ook wel bekend als cataract, is een veelvoorkomende oogaandoening bij mensen van 55 jaar en ouder. Het treedt op wanneer de natuurlijke lens van het oog troebel wordt. Hierdoor wordt het zicht wazig of verstoord. We bespreken hier alles wat je moet weten over staar, inclusief de oorzaken, symptomen, diagnose en behandelingsopties.

Wat is staar?

Het is een oogaandoening die optreedt wanneer de natuurlijke lens van het oog troebel wordt. De lens bevindt zich achter de pupil en de iris en is normaal gesproken helder en doorzichtig.

Het heeft als functie om het licht dat het oog binnenkomt te focussen op het netvlies. Dit zorgt ervoor dat we scherp kunnen zien. Bij een troebele lens wordt het licht niet goed opgevangen en is het zicht wazig of verstoord.

Staar oorzaak

Er kunnen verschillende oorzaken zijn: veroudering, erfelijkheid, ziekten zoals diabetes en blootstelling aan bepaalde chemicaliën of straling. Veroudering is de meest voorkomende oorzaak, omdat de natuurlijke lens na verloop van tijd troebel kan worden.

Andere risicofactoren zijn: roken, overmatig alcoholgebruik en een slechte voeding. De kans wordt al aanzienlijk vergroot bij 2 glazen alcohol per dag.

Ook bloeddruk en cholesterolgehalte kunnen het risico op staar vergroten. Deze moet je dus goed onder controle houden.

Symptomen van staar

De symptomen van kunnen variëren van per persoon en hangen af van de ernst van de aandoening. Sommige veelvoorkomende symptomen zijn wazig of verstoord zicht, dubbelzien, moeite met zien bij weinig licht, kleurvervorming en verminderde dieptewaarneming. Staar kan ook leiden tot veranderingen in de brilsterkte en verhoogde gevoeligheid voor fel licht.

Diagnose van staar

De diagnose wordt meestal gesteld tijdens een oogonderzoek bij een oogarts. De oogarts onderzoekt de lens van je oog om te bepalen of er sprake is van troebelheid. Ook kunnen andere tests de gezondheid van het oog te beoordelen. Dit zijn testen zoals een gezichtsveldtest en een netvliesonderzoek.

Behandeling

De meest effectieve behandeling is een operatie. Hierbij wordt de troebele lens verwijderd en vervangen door een kunstmatige lens. Deze operatie wordt vaak uitgevoerd onder lokale verdoving en duurt meestal minder dan een uur. Na de operatie kan het zicht van de patiënt aanzienlijk verbeteren en kan deze weer normaal zien.

Voorkomen

Staar kan worden voorkomen door een gezonde levensstijl aan te nemen en bepaalde risicofactoren te vermijden. Een van de belangrijkste preventieve maatregelen is om uw ogen te beschermen tegen schadelijke UV-stralen. Het dragen van een zonnebril wanneer u buiten bent helpt hier goed tegen. Ook roken wordt in verband gebracht met een verhoogd risico op staar.

Een hoge bloeddruk wordt ook als een van de mogelijke oorzaken van staar gezien. Je bloeddruk in de gaten houden is ook belangrijk bij het voorkomen van staar.

Ook het eten van een gezond dieet dat rijk is aan antioxidanten is erg belangrijk. Voedingsmiddelen die rijk zijn aan antioxidanten zijn onder meer bessen, bladgroenten, wortelen en noten. Deze voedingsmiddelen helpen vrije radicalen te neutraliseren die cellen in het lichaam beschadigen, inclusief de ogen.

Bovendien kan het regelmatig laten uitvoeren van oogonderzoeken ook helpen bij het voorkomen. Oogonderzoeken kunnen problemen opsporen voordat ze symptomen veroorzaken. Ook het is aanbevolen om regelmatig een oogonderzoek te laten uitvoeren. Vooral als u op een leeftijd boven 55 jaar bent.

 

Staar verhelpen

Staar, of cataract, is een veelvoorkomende oogaandoening. Het zicht kan worden verstoort waardoor het dagelijks leven wordt beïnvloed.

Gelukkig is de behandeling van staar meestal succesvol en kan het zicht van de patiënt aanzienlijk verbeteren. Het is belangrijk om regelmatig oogonderzoeken te laten uitvoeren. Daarnaast is een gezonde levensstijl aan nemen ook zeker iets wat het risico op staar vermindert.

Lees ook over trillend ooglid.

Inhoudsopgave
Blog by
Anne
Anne

Meer About Life