Wat te doen aan kleine vliegjes in huis?

Wat te doen aan kleine vliegjes in huis?

Er zijn verschillende soorten vliegjes die je in huis kunt tegenkomen, van het onschuldige fruitvliegje tot de veelgevaarlijke huisvlieg. Kleine vliegjes zijn niet alleen irritant, maar kunnen ook ziektes veroorzaken. In dit artikel leer je wat je kunt doen om kleine vliegjes in huis te weren.

kleine vliegjes in huis 3

Wat zijn kleine vliegjes?

Kleine vliegjes zijn kleine, vliegende insecten die je vaak in huis ziet. Ze kunnen erg vervelend zijn en soms zelfs gevaarlijk. Er zijn verschillende soorten kleine vliegjes, maar de meest voorkomende soort is de huisvlieg. Huisvliegen zijn ongeveer 6 mm lang en hebben een grijsbruine kleur. Ze leven van allerlei soorten voedsel, maar ze vinden rotting voedsel het lekkerst.

Huisvliegen kunnen veel ziektes verspreiden, omdat ze van rotte voedsel eten en daarna weer op schone oppervlakken gaan zitten. Denk bijvoorbeeld aan salmonella of E. coli bacteriën. Kleine vliegjes kunnen ook allergische reacties veroorzaken bij mensen met gevoelige luchtwegen.

Waar komen de kleine vliegjes in huis vandaan?

De meeste kleine vliegjes in huis zijn fruitvliegjes. Deze komen vaak binnen op zoek naar voedsel of water. Vaak vinden ze dan een plekje bij de gootsteen, de afvalbak of fruitmand. Ze kunnen ook binnenkomen via open ramen of deuren.

Fruitvliegjes zijn niet schadelijk voor je gezondheid, maar ze zijn wel vervelend. Je kan ze het beste voorkomen door je huis schoon te houden en geen rotting fruit of ander voedsel rondslingeren. Kom je toch een fruitvliegje tegen, dan is het belangrijk om snel te handelen.

Hoe kom je af van kleine vliegjes in huis?

Kleine vliegjes in huis zijn een vervelende aangelegenheid. Helaas zijn ze makkelijk binnen te komen en kan het lastig zijn om ze weer buiten te krijgen. Er zijn echter een aantal dingen die je kunt doen om ervoor te zorgen dat ze zo snel mogelijk verdwijnen.

1. Zet een potje met azijn neer waarin je wat versnipperd fruit doet. De azijn lokt de vliegjes naar binnen en ze verdrinken in het versnipperde fruit.

2. Maak een papieren zak met gaatjes erin. Doe hier wat vers fruit in en bind de zak dicht. De vliegjes komen naar binnen opzoek naar voedsel, maar kunnen niet meer naar buiten.

3. Leg wat vers fruit op een bordje en bedek het met plasticfolie. Knijp de folie aan de rand van het bordje vast, zodat er geen ruimte tussenzit. Het vliegje kan wel naar binnen, maar niet meer naar buiten.

4. Zorg ervoor dat je huis schoon is. Dit is misschien wel de meest effectieve manier om ervoor te zorgen dat kleine vliegjes niet in huis komen. Als er geen voedsel of water voor ze is, hebben ze geen reden om binnen te komen. Zorg dus voor een goede housekeeping routine en maak regelmatig alle oppervlakken schoon.

5. Gebruik een insecticide spray. Als je al vliegjes in huis hebt, kun je ze het beste bestrijden met een insecticide spray. Er zijn verschillende soorten sprays beschikbaar, dus kies er eentje die geschikt is voor het type vliegjes dat je hebt. Spray de plekken waar je weet dat de vliegjes zich ophouden en laat de spray drogen voordat je weer toegang tot de ruimte geeft.

6. Zet een val neer. Een andere manier om kleine vliegjes te bestrijden is door een val neer te zetten. Dit kan een simpele papieren bakje zijn met wat water erin of een speciale vallap. Zet de val in de buurt van waar je weet dat de vliegjes zich ophouden en wacht totdat ze erin vallen. Haal vervolgens de val weg en gooi alle vliegjes weg.

7. Gebruik een luchtbevochtiger. Kleine vliegjes houden van vochtige ruimtes, dus als je een luchtbevochtiger in huis hebt, zet deze dan aan. Dit zal ervoor zorgen dat de ruimte minder aantrekkelijk is voor vliegjes en ze minder kans hebben om binnen te komen.

8. Zet een fan neer. Een andere manier om kleine vliegjes buiten te houden is door een fan neer te zetten in de ruimte waar ze zich ophouden. De wind van de fan zal ervoor zorgen dat de vliegjes niet stil kunnen blijven zitten en ze weggeblazen worden naar buiten.

9. Lavendelolie: Giet wat lavendelolie in een sprayfles en spuit het op de plekken waar je last hebt van kleine vliegjes. De geur van lavendel is niet alleen aangenaam, maar verdrijft ook kleine vliegjes.

10. Pepermuntolie: Een andere optie is pepermuntolie, dat je op dezelfde manier kunt gebruiken als lavendelolie. Spuit het op de plekken waar je last hebt van kleine vliegjes en laat het werken.

kleine vliegjes in huis 2

Alternatieven voor het bestrijden van kleine vliegjes

Kleine vliegjes in huis zijn vervelend en kunnen moeilijk te bestrijden zijn. Er zijn echter een aantal alternatieven die u kunt proberen:

1. Zet een vaas of schaal met azijn op de aangetaste plek. De acetic acid in azijn is giftig voor kleine vliegjes en zal ze uitroeien.

2. Maak een vangbak door een glas of bord met wat melk te bedekken. Kleine vliegjes zullen naar de melk toe bewegen en erin verdrinken.

3. Hang een plakkerige insectenvanger aan het plafond boven de aangetaste plek. De kleine vliegjes worden aangetrokken door het licht en raken vast aan de plakkerige strip.

Vliegjes in huis zijn vervelend, maar gelukkig zijn er een aantal dingen die je kunt doen om ze te verminderen of weg te werken. Het is belangrijk om je huis schoon te houden en vooral de keuken schoon te maken, want vliegen vinden het lekker om in vuilige plekken rond te hangen. Je kunt ook een vliegenvanger gebruiken of vliegenmeppers kopen om ze op te vangen. Als je last blijft houden van vliegjes, neem dan contact op met een plaatselijke ongediertebestrijder voor advies.

kleine vliegjes in huis 1

Inhoudsopgave
Blog by
Anne
Anne

Meer About Life